Dit is hoe je het slaappatroon van je vrienden door Facebook kan voorspellen

De Deense software-ontwikkelaar Søren Louv-Jansen heeft een tool ontwikkeld die het slaappatroon van je vrienden kan voorspellen. Om dit te doen gebruikt de tool data die afkomstig is van Facebook.

Het stukje code, dat op GitHub te vinden is heeft Louv-Jansen naar eigen zeggen ontwikkeld om te kunnen laten zien welke enorme hoeveelheden aan data we achterlaten op social media. De tool doet dan eigenlijk ook niet meer dan het checken van Facebook om de tien minuten. Hiermee krijgt de tool inzicht in het Facebookgebruik van bijvoorbeeld vrienden. Louv-Jansen laat op Medium weten:

Het eerste wat veel mensen doen wanneer ze ’s ochtends wakker worden en voor dat ze gaan slapen is het bezoeken van Facebook. Hiermee is het mogelijk om een goede impressie van hun slaapgedrag te krijgen.

Louv-Jansen laat aan The Washington Post weten dat ze in deze online wereld overal voetstappen achter laten zonder daar bij stil te staan. Naar aanleiding van een reactie die hij van Facebook kreeg over het schenden van de voorwaarden verwacht hij dat de tool offline wordt gehaald, maar benadrukt hij: “Facebook zal altijd in staat zijn om de data te gebruiken voor doeleinden die ongetwijfeld nog veel beter zijn dan wat ik heb bedacht”.

Toch benadrukt hij niet dat Facebook een ‘slechterik’ is, maar het wel een bij-effect is van wat ze doen. Mensen moeten zich volgens Louv-Jansen dan ook bewust zijn van wat ze doen: “Mensen zijn niet alleen, er is altijd iemand die mee kijkt.”