Concurrentie voor Twitter en Facebook: medeoprichter Wikipedia start eigen social media

Wikipedia

Eens in de zoveel tijd probeert een nieuw sociaal medium de strijd aan te gaan met de giganten. Nu is dat een platform dat Jimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia, stilletjes heeft gelanceerd. Dat platform moet de strijd aan gaan met clickbait en misleidende nieuwskoppen, vertelt Wales aan The Financial Times.

Het nieuwe sociale medium heeft WT:Social en is dus al live. Op het platform kun je linkjes naar artikelen delen en over deze artikelen praten. Dat doe je in een soort nieuwsfeed, die we ook al van Facebook kennen. De onderwerpen variëren behoorlijk: van politiek en tech tot heavy metal en het houden van bijen.

WT:Social is echter niet gelieerd aan Wikipedia. De twee bedrijven staan compleet los van elkaar en hebben dus niets met elkaar te maken. Dit is dus niet “het sociale medium van Wikipedia”.

Geen advertenties

Toch is er wel een kleine overeenkomst: het zakelijk model. Zoals gezegd wil Wales voorkomen dat er clickbait en misleidende koppen rond gaan zingen op zijn platform, dus houdt hij advertenties ver uit de buurt. In plaats daarvan is het platform afhankelijk van donaties van een kleine groep gebruikers.

“Het zakelijk model van social media-bedrijven, dat van alleen maar adverteren, is problematisch”, aldus Wales. “Het blijkt dat de grote winnaar content van lage kwaliteit is.” Door die advertenties niet op WT:Social toe te staan, wil hij dat dus voorkomen.

Ook zijn de algoritmes op dit platform anders dan bij Facebook en Twitter. Op Facebook en Twitter zie je berichten met de meeste reacties of likes vaak als eerste. Op WT:Social zie je de nieuwste link eerst. Het is dus meer een chronologische tijdlijn. Wel komt er een ‘upvote’-knop, waarmee je verhalen van goede kwaliteit aan kunt raden.

Nu al 50.000 gebruikers

Het platform is al stilletjes gelanceerd, namelijk vorige maand. Sindsdien hebben bijna 50.000 gebruikers zich aangemeld. In de afgelopen week verdubbelde het aantal gebruikers zelfs. Natuurlijk is de bedoeling dat er nog veel meer gebruikers bijkomen, zeker als je met Facebook en zijn 2 miljard gebruikers wil concurreren. Maar het is een begin.

Inmiddels zijn er ook al donaties binnengekomen. Die komen van ruim 200 mensen. Een donatie levert je nu ook wat op. Op dit moment heeft WT:Social een wachtlijst voor nieuwe gebruikers. Maar als je doneert, kun je die wachtlijst omzeilen. Dan krijg je dus direct toegang tot het platform.

Foto: Shutterstock.com