‘Amerikaans antitrust-onderzoek Google breidt uit naar Android’

Google, Android

Bijna alle staten van de Verenigde Staten doen gezamenlijk onderzoek naar de advertentiepraktijken van Google. Maar dat onderzoek zou zich nu ook richten op Android, schrijft CNBC op basis van ingewijden. Waar precies naar gekeken wordt, is onduidelijk.

Het grootschalige onderzoek dat door 48 staten, Puerto Rico en Washington, D.C. wordt uitgevoerd, werd in september aangekondigd door procureur-generaal Ken Paxton van Texas. Het onderzoek draaide om de advertentiepraktijken van Google, waar de internetgigant een monopolie in heeft. Daar zouden echter ook flink wat klachten over zijn.

Voor dat onderzoek zijn al dagvaardingen uitgeschreven, om zo meer informatie van Google in handen te krijgen. De bedoeling is dat de procureur-generaals van alle staten en de twee steden dit ook gaan doen voor het onderzoek naar Android. Mogelijk gebeurt dit niet direct, aldus een ingewijde.

Interesse in uitbreiding onderzoek

Het zou niet geheel verrassend zijn als het onderzoek inderdaad wordt uitgebreid. Paxton toonde bij een eerdere vergadering al interesse in het uitbreiden van het onderzoek naar ook de Search- en Android-afdeling van Google, stellen de ingewijden.

Bovendien zei Paxton in oktober al dat “de feiten die we ontdekken als het onderzoek vordert bepalen waar het onderzoek uiteindelijk heen gaat”. Google heeft geweigerd te reageren tegenover CNBC.

Foto: Shutterstock.com