CoronaMelder-app ruim 400.000 keer gedownload, ondanks bezorgdheid om privacy

CoronaMelder-app

Het heeft even geduurd, maar de corona-app is eindelijk daar. De app is voor iedereen te downloaden, maar werkt op dit moment alleen nog in de provincies Overijssel, Drente en Gelderland. Inwoners van deze provincies kunnen meedoen aan de testfase van de CoronaMelder-app. Er is nogal wat bezorgdheid over de privacy van de app. Maar ondanks dat, is de app toch al ruim 400.000 keer gedownload.

Corona-app

De app zendt via Bluetooth signalen uit naar de mensen die dicht in jouw buurt zijn gekomen – en de app zelf ook op hun telefoon hebben staan. Zo ziet de app wie er bij jou in de buurt is geweest. Wanneer iemand erg dichtbij jou is gekomen en deze persoon positief getest wordt op corona, krijg jij een melding met een waarschuwing.

Op die manier kun je sneller en beter je eigen gezondheid in de gaten houden, en maatregelen nemen als je je niet lekker voelt. Het is de bedoeling dat de verspreiding van het virus op deze manier minder snel zal gaan.

Privacy

Ondanks dat de app al door flink wat mensen is gedownload, is er wel nog bezorgdheid over de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan ook afgeraden om de app nu al te laten gebruiken.

Dat zit zo: volgens de AP is de app ontworpen met privacy als uitgangspunt. Maar om die privacy ook daadwerkelijk te waarborgen, moeten er duidelijkere afspraken met Google en Apple worden gemaakt. Alleen op die manier kun je er zeker van zijn dat jouw data niet doorgespeeld zal worden naar derden. Toch denkt minister Hugo de Jonge dat de app voorlopig kan worden ingezet op basis van expliciete toestemming.

Afbeelding via Unsplash