Goedkope CowTech 3D-scanner legt kleinste details vast

CowTech Ciclop

3D-scannen is op zich niks nieuws: het is al jarenlang mogelijk om met een simpele Kinect-scanner een driedimensionaal object vast te leggen, zodat bijvoorbeeld een menselijk lichaam in een game terecht kan komen. Deze scans zijn doorgaans alleen vrij ‘ruw’. De algemene vormen worden wel vastgelegd, maar kleine details komen zelden goed uit de verf. De CowTech Ciclop belooft dat anders te doen.

De 3D-scanner van CowTech is open source, wat betekent dat iedereen hem in theorie kan bouwen. Wil je dat doen, dan moet je wel een paar onderdelen zelf afdrukken met een 3D-printer. Het apparaat bevat een 720p-webcam van Logitech en twee lasers, waarmee een object zo goed mogelijk wordt bekeken. Het geheel wordt door een Arduino-printplaat aangestuurd.

Geen zin om de CowTech Ciclop zelf te bouwen? Dan kun je via Kickstarter een kant-en-klaar exemplaar bestellen. De makers wilden slechts 10.000 dollar inzamelen, maar zitten daar inmiddels al ruim overheen.

De Ciclop is niet de enige die dit probeert, want ook de Digitizer van MakerBot belooft objecten in een hogere resolutie vast te leggen. De scanner van MakerBot heeft echter een prijskaart van rond de 1500 dollar, terwijl de CowTech-scanner slechts 99 dollar kost.