Dokter gebruikt 3D-geprinte wervels bij operatie

Een primeurtje in de medische wereld: een dokter heeft twee 3D-geprinte wervels in het lichaam van een patient geïmplanteerd tijdens een operatie. Op deze manier kon worden voorkomen dat de patient volledig verlamd raakte.

De patient in kwestie had een vorm van kanker die zich in zijn nekwervels had genesteld. De tumoren hadden twee wervels in beslag genomen en moesten worden verwijderd om verdere uitzaaiing te voorkomen. Dat zou normaliter de connectie met de rest van het lichaam kunnen verbreken, waardoor de patient vanaf zijn nek verlamd was geraakt.

Een dokter had echter de twee verwijderde nekwervels gerepliceerd met een 3D-printer, zodat ze meteen met een alternatief vervangen konden worden. De 3D-prints werden gemaakt van titanium. Omdat ze met een 3D-printer werden gemaakt, kon de dokter er zeker van zijn dat ze zouden passen.

De 15 uur durende operatie was volgens de doktoren levensgevaarlijk, omdat ze op millimeters precies te werk moesten gaan. Maar hoewel het een moeilijk proces was, had neurochirurg Ralph Mobbs vooraf kunnen oefenen. Hij vertelde het volgende aan Mashable:

Omdat we de geprinte implantaten alvast hadden, konden we de operatie alvast op een model oefenen. Dat was fantastisch.

De operatie bewijst wat er inmiddels mogelijk is. Voor botten zal het steeds minder vaak nodig zijn om bot uit een ander lichaamsdeel te gebruiken – we kunnen gewoon nieuwe botten afdrukken.