Cybersecurity-bedrijven willen je samen tegen spionagesoftware beschermen

stalkerware, spionagesoftware, spyware

Stalkerware is een heel vervelend soort malware. Dit zijn tools die veelal door misbruikende partners in worden gezet om hun slachtoffers te volgen, zonder dat ze dat weten. Diverse cybersecurity-bedrijven zijn nu samen een coalitie begonnen om mensen tegen de tools te beschermen, schrijft CNet.

De nieuwe Coalition Against Stalkerware bestaat onder meer uit Kaspersky, Malwarebytes, NortonLifeLock (voorheen Symantec) en organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld. De coalitie wil slachtoffers van stalkerware helpen en meer bekendheid en informatie geven over de tool.

Stalkerware werkt vrij eenvoudig. Stalkers en misbruikers voegen stiekem een tracking-app toe op je telefoon, die vervolgens constante updates verstuurd. In die updates staat informatie als je locatiegegevens, met wie je gebeld hebt, je SMS’jes, foto’s en audio van microfoons.

De apps zijn lastig te herkennen, omdat ze zich voordoen als tracking-apps voor families. Simpel gezegd: ze doen alsof ze apps zijn waarmee je je kind in de gaten kunt houden. Daardoor komen de apps in de app stores terecht en worden ze niet opgepikt door antivirusprogramma’s.

Waarom is een coalitie nodig?

Er zijn meerdere redenen dat er een coalitie is opgezet om stalkerware aan te pakken. Allereerst: het gebruik van stalkerware komt veelal voor in relaties waarin huiselijk geweld voorkomt. Het is dus een symptoom van een veel groter probleem.

Daarnaast is het lastig om stalkerware goed aan te pakken. Diverse cybersecurity-bedrijven werken hier al wel aan, maar zij kunnen alleen detecteren wat er in hun eigen netwerken zit. Heb jij geen antivirusprogramma van Kaspersky op je telefoon staan, dan kan Kaspersky de stalkerware ook niet detecteren. Toch detecteerde Kaspersky in 2018 stalkerware op 58.487 mobiele apparaten, waar dus antivirussoftware van het bedrijf op stond.

Door samen te werken en resources en informatie te delen, kunnen de cybersecurity-bedrijven hier meer aan doen. Als de informatie over verschillende varianten van de malware onderling gedeeld wordt, kunnen andere bedrijven die vormen van de malware namelijk ook actief gaan blokkeren.

Website

Ook is de coalitie een nieuwe website gestart waar informatie staat voor slachtoffers van stalkerware. Op www.stopstalkerware.org zijn tips te vinden om te achterhalen of je geïnfecteerd bent met stalkerware en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Foto: Shutterstock.com