Facebook-concurrent van Wikipedia-medeoprichter groeit als kool en heeft nu al 200.000 leden

Wikipedia, WT:Social

Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, maakte vorige week bekend dat hij een nieuw sociaal medium was gestart. Dat sociale medium, WT:Social, moet concurreren met Facebook en Twitter. En het groeit als kool. Het platform heeft nu namelijk al 200.000 leden, meldt Wales op Twitter.

Met 200.000 leden komt WT:Social natuurlijk bij lange na niet in de buurt bij Facebook en Twitter, maar toch is het indrukwekkend. Het platform werd immers vorige week pas groots aangekondigd, en toen had het slechts 50.000 leden. In minder dan een week tijd zijn er dus 150.000 mensen bijgekomen.

Mogelijk heeft die grote interesse wat te maken met de insteek van WT:Social. Het platform is namelijk op een paar punten echt anders dan de rest. Allereerst: het sociale medium wil zo min mogelijk clickbait en misleidende nieuwskoppen. Maar een nog groter verschil is het verdienmodel. Op WT:Social vind je namelijk geen advertenties.

Wales laat zijn platform in de plaats daarvan draaien op donaties. Je kunt maandelijks 12 euro doneren of jaarlijks 90 euro.

Wachtrij

Met die donaties kun je ook daadwerkelijk zelf een voordeel behalen. Allereerst: je komt niet in de wachtrij terecht. Op dit moment is er een wachtrij opgezet en wordt je dus niet direct toegelaten op WT:Social als je je aanmeldt. Maar die wachtrij kun je skippen door te doneren of door meer mensen uit te nodigen voor WT:Social.

Wales kondigde afgelopen weekend bovendien aan dat mensen vanaf deze week sneller worden toegelaten. De wachtrij moet dus sneller weggewerkt worden.

Foto: Shutterstock.com