Maak je eigen smartwatch met een 3D-printer

Smartwatches zijn duur en volgens veel mensen een onnodige luxe. Maar als het aan de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ligt, gaat dat snel veranderen. Zij hebben namelijk een smartwatch ontwikkeld die voor iedereen bereikbaar is, vanwege zijn lage prijs. Misschien dat je hem uiteindelijk zelfs zelf kunt maken. Dit schrijft psfk.

De zogenaamde paper watch heeft een bandje dat je met een 3D-printer maakt. Het horloge zelf heeft een aantal flexibele sensoren die gemaakt zijn van huishoudelijke materialen als aluminiumfolie en sponzen.

In het horloge zitten onder meer druksensoren, gemaakt van folie, dubbelzijdig tape en het microfiber van schoonmaakdoekjes. Daarnaast zit er een RFID-tag in die gemaakt is door met de zilveren inkt van een pen op een Post-It te schrijven en er een radiochip op te plakken. Dingen die je eventueel zelf ook zou kunnen doen dus.

Op dit moment kan het horloge je lichaamstemperatuur meten, evenals je hartritme, bloeddruk en hoeveel je zweet. De Chinese Academy of Sciences heeft ook software ontwikkeld voor de horloges.

Prototype

Het horloge wordt nog verder ontwikkeld. Zo moet er nog een daadwerkelijke horlogefunctie toegevoegd worden, zodat het de wearable je kan vertellen hoe laat het is.

Doordat alle materialen zo goedkoop zijn, is de verwachting dat het horloge jaarlijks vijf dollar goedkoper wordt. Op dit moment kost het 25 dollar om het prototype te produceren, dus wie weet hoe goedkoop het horloge straks is.