Kijken: Zo wil het Amerikaanse leger drones uit de lucht gaan plukken

Dat het Amerikaanse ministerie van Defensiebehoorlijk wat interesse heeft in drones, mag bekend zijn. Los van de vele ‘drone strikes, zijn ze ook druk met innovatie op dat vlak. Zo hebben ze een drone gekocht die langer in de lucht kan blijven, en willen ze een volgsysteem maken voor drones in steden. Nu heeft onderzoeksafdeling DARPA een nieuw project: het werkt aan een manier om drones uit de lucht te kunnen plukken.

Hoe veel je ook met drones werkt en hoe veel je er ook koopt, er blijft een probleem. Hoe krijg je een drone namelijk veilig naar beneden in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld op het water? DARPA heeft er een oplossing voor bedacht: de SideArm. In plaats van moeite doen om je drone al dan niet veilig te laten landen, moet dit apparaat de drone uit de lucht halen.

Eerste beelden

Voor het project werkte het agentschap samen met Aurora Flight Sciences. De technologie kennen we verder al van de apparaten die straaljagers die landen op vliegdekschepen langzamer laten rijden en vasthouden. Daardoor kunnen de vliegtuigen veilig landen op een kleine oppervlakte. En waarom zou zoiets niet werken voor drones?

Het doel is dat de SideArm klein genoeg is om in een zeecontainer te passen. Op die manier is het apparaat te vervoeren met een vrachtwagen, een boot, een vliegtuig of zelfs met een helikopter. Zo ver zijn ze echter nog niet, blijkt uit de eerste beelden die zijn vrijgegeven. Wel zitten er een aantal animaties bij die laten zien hoe de uiteindelijk variant moet gaan werken.