Langzaam maar zeker begint de ‘Big Data revolutie’ zijn tentakels te spreiden en impact te tonen over een groot aantal branches. Zo ook in de gezondheidszorg, waar real-time visualisaties en datastreams van allerhande sensoren, RFID-tags en andere hardware meer en meer informatie en uiteindelijk inzicht moeten bieden. Hoe kan de sector deze kansen optimaal nutten?
De toenemende interactie tussen mens, proces en product noemt het Amerikaanse Cisco ‘Data in Motion‘. Steeds meer datatypes van allerhande hardware, sensoren of camera’s komen ter beschikking terwijl het proces nog in beweging is.
Een intelligent netwerk moet er vervolgens voor zorgen dat deze informatie gecombineerd kan worden met unieke contextuele informatie, zoals lokatie, identiteit en fysieke aanwezigheid. Deze vernieuwde inzichten moeten leiden tot betere beslissingen en verbeterde service.
Wanneer we kijken naar de steeds meer toenemende kosten in de gezondheidszorg is het voor de zorgverleners geen overbodige luxe zich op deze manier te verdiepen in de mogelijkheden. Zo zou men M2M (Machine-to-Machine) techniek kunnen inzetten om patiënten op afstand te monitoren.
Het zorgt niet alleen voor het terugbrengen van het aantal kostbare herhaalbezoeken, ook bij patiënten die niet zo makkelijk op regelmatige basis naar dokter of ziekenhuis kunnen komen wordt op deze manier de vinger aan de pols gehouden.
Een andere toepassing is het direct verzenden van data vanuit de monitors in een ambulance naar de computers van de spoedeisende hulp, terwijl de patiënt nog vervoerd wordt. Andere toepassingen die Cisco noemt in hun white paper rond ‘Data in Motion’ zijn telehealth (het monitoren van patiënten in hun thuisomgeving), telecare (diverse apparaten en sensoren geven een alarm wanneer iemand valt) en telecounseling, waarbij een arts op afstand een consult kan geven.
Het ‘Internet of Everything’, volgens Cisco ‘de volgende stap van het Internet’, zal dus van eminent belang zijn in de komende jaren. Daarbij ziet het Amerikaanse bedrijf dat vooral biosensoren een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor de gezondheidszorg. Gezien de verwachtingen in beide sectoren geen gek idee: Cisco verwacht dat 2022 het ‘Internet of Everything’ in volle gang zal zijn, terwijl menig analist voorspelt dat we binnen 4 jaar praten over ’embeddables’ in plaats van wearables.
Waar veel zorgkosten nu nog voortkomen uit het feit dat mensen niet snel genoeg hulp zochten bij fysieke klachten, zouden biosensoren volgens Cisco in 2022 middels real-time feedback actief kunnen monitoren en alarmeren wanneer er iets niet in orde lijkt.
Volgens Cisco’s eigen onderzoek ligt er in deze ‘connected gezondheidszorg’ een kostenbesparing van liefst $106 miljard. Dat is geen wisselgeld, maar vergt natuurlijk wel een ferme aanpassing in de sector. Niet alleen in de zorg zelf, maar in het hele proces van consult tot zorgverzekeraar.
Een volledige whitepaper over ‘Data in Motion’ is hier gratis te downloaden.