Smartwatch moet Microsoft HealthVault nieuw leven in blazen

Dat Microsoft nog steeds geen smartwatch op de markt heeft gebracht, doet de geruchten dat het bedrijf er mee bezig is niet bepaald afnemen. Nieuwe geruchten wijzen er op dat Microsoft’s horloge vooral gericht zou zijn op gezondheidsstatistieken en nauw gaat samenwerken met (surprise) HealthVault.

Er zullen wat minder vrolijke woorden zijn gevallen, de afgelopen maanden in op de werkvloer van Microsoft. Want hoewel de softwaregigant al sinds 2007(!) een volledig functioneel centraal medisch dossier aanbiedt in de vorm van HealthVault, gaat de aandacht deze maanden vooral naar concurrerende initiatieven van Apple, Samsung en Google.

healtvaultZelfs de complete restyling van HealthVault is de grote media ontgaan in alle berichtgeving rond (geruchten van) Apple’s HealthKit, Samsung’s SAMI en Google Fit.

Even daarvoor publiceerde het Amerikaanse patentbureau een aanvraag van Microsoft uit 2012. In het patent omschrijft het bedrijf een polshorloge, voorzien met diverse sensoren, om hartslag en andere biometrische data te meten.

smartwatchDe manier waarop dat gebeurt komt  bijzonder dicht bij de technologie die het Xbox-team heeft toegepast in de nieuwe Kinect-camera om hartslag, ademhaling en zelfs verbrandde calorieën te meten. Tel daar bij op dat datzelfde Xbox-team ook bezig zou zijn met het horloge en een nieuwe aanwijzing is geboren.

Hoewel de geruchten nu al dik een jaar aanhouden, zou het bedrijf volgens bronnen nog steeds vele maanden verwijderd zijn van het daadwerkelijk introduceren van een wearable.

Het is voor veel mensen wellicht nog wat wennen dat een merk als Microsoft zich zou bezig houden met deze ontwikkelingen, maar naast het feit dat het Amerikaanse bedrijf al in 2007 met HealthVault begon, maakt het sinds 2010 ook al duidelijk dat het een toekomst ziet in medische toepassingen: