Data Cuisine: heerlijke gerechten op basis van Open Data

Zelf gebruik ik graag de uitdrukking: “even roeren in de database” als ik een probleem moet oplossen of onderhoud moet plegen, maar de Finnen achter Data Cuisine nemen zulks wel erg letterlijk. Deelnemers onderzoeken gezamelijk de mogelijkheden van voedsel als gereedschap voor datavisualisatie en bedenken als fijn bij effect een aantal heerlijke recepten.  Eerder deze maand hadden de foodies hun eerste offline workshop. Van “data viz” naar “data vis”.

Het vergt een open vizier en een berg creativiteit, maar wie de gerechten bekijkt en leest op welke verschillende Open Data-sets ze zijn gebaseerd, ziet absoluut een schitterend verband. Wat te denken van de “Lettuce de Lux“: vier verschillende soorten sla, gebaseerd op vier verschillende kaarten van Finland op basis van de vier seizoenen. Of Kippis!, waar we de patronen van alcohol consumptie in terug zien.

Mijn persoonlijke favoriet? “Taste of Migration“, die je ook boven dit artikel terugvindt. Een aandoenlijke (en ogenschijnlijke smakelijke) weergave van alle verschillende culturen die in Finland terug te vinden zijn! Meer voer voor je creativiteit en/of smaakpapillen op de site van Data Cuisine. Wat een ontzettend leuk iniatief!