Data viz: waarnemingen van Bigfoot in de VS

Big Foot, Yeti’s, De Verschrikkelijke Sneeuwman: allemaal termen voor een dier waar al honderen jaren over gediscussieerd wordt of deze nu bestaat of niet. In ieder geval wordt het dier regelmatig ‘gezien’. Josh Stevens, student van Penn State, verzamelde alle data van deze waarnemingen en verwerkte deze in een data visualisatie.

In de laatste 92 jaar is de Yeti 3313 keer gesignaleerd in de Verenigde Staten en Canada. Dit blijkt uit gegevens van de Bigfoot Field Researchers Organization. Stevens heeft deze gegevens verzameld en in kaart gebracht. Vervolgens heeft hij het aantal waarnemingen in een gebied vergeleken met de grootte van de populatie in dat gebied.

Hoewel verwacht zou worden dat hoe groter een populatie, hoe vaker Bigfoot gezien wordt, blijkt dit toch niet het geval. In bepaalde gebieden is hier inderdaad sprake van. In andere gebieden wordt Bigfoot juist vaak gezien terwijl de populatie erg laag is, of wordt het beest juist erg weinig gezien ondanks een erg grote populatie.

Bekijk hier een grotere versie van de visualisatie.