Datacenters van Google worden gekoeld door kunstmatige intelligentie

Google Chrome smartphone

De kunstmatige intelligentie van DeepMind, een zusterbedrijf van Google, regelt de koeling van de datacenters van Google. Daardoor zag de internetgigant het energieverbruik met gemiddeld 30 procent dalen. Dat meldt DeepMind. De kunstmatige intelligentie werd in 2016 al ontwikkeld.

In die tijd deed het systeem echter alleen aanbevelingen over de temperatuur in de datacenters. Mensen voerden die aanbevelingen vervolgens door. Maar sinds een paar maanden heeft de kunstmatige intelligentie het helemaal overgenomen. Mensen houden het systeem echter wel n de gaten.

Werking

Het systeem leest elke 5 minuten duizenden speciale sensoren uit. De sensoren houden de temperatuur in het gehele datacenter nauwkeurig bij. Op basis van die data voorspelt DeepMind welke gevolgen wijzigingen in de temperatuur zullen hebben.

Volgens het bedrijf zelf werkt het systeem inmiddels 9 maanden zelfstandig in een aantal datacenters. In hoeveel datacenters het systeem wordt ingezet, is onduidelijk. Google verwacht echter dat de energiebesparing de komende tijd nog verder stijgt dankzij de kunstmatige intelligentie.