Datatracking tijdens wedstrijden inmiddels standaard in NFL

Wie was de snelste speler van de Super Bowl van de National Football League? Hoe beweegt hij zich over het veld en hoe snel rent hij eigenlijk? Datatracking is inmiddels een belangrijk onderdeel van de topsport. Vrijwel elk team in de NFL volgt hoe de spelers zich tijdens hun training of wedstrijd bewegen en huurt voor deze data analyse een speciaal daarvoor aangestelde coach in, met behulp van bedrijven die tools leveren om deze data te tracken.

Zo maakt het bedrijf STATSports het mogelijk om data tijdens de training te verzamelen. Het bedrijf meet daarvoor onder andere de locatiegegevens, een hartslagmeter en een gyroscoop, zodat alle bewegingen tijdens een training geregistreerd worden. Na een training kan de coach de data downloaden om te analyseren. De bedoeling is dat de spelers op die manieer optimaal fit blijven.

De NFL is in zee gegaan met het bedrijf Zebra Technologies om data tijdens een wedstrijd te tracken. Dat is niet alleen interessant voor coaches, maar ook voor fans en verslaggevers. Die kunnen namelijk tijdens de wedstrijd de data real-time raadplegen. Het bedrijf begon daar in 2014 al mee door stadions te voorzien van ontvangers die radiogolven uit de sensoren van schouderbladen van de spelers verzamelen en doorsturen. De NFL publiceert deze data onder de naam Next Gen Stats. Alle data van de vijftigste Super Bowl kun je hier vinden.