Datavrije muziekbundel T-Mobile niet in strijd met netneutraliteit

De dienst Datavrije Muziek van T-mobile is volgens de rechter niet in strijd met de regelgeving rond netneutraliteit. De rechter heeft geoordeeld dat de Nederlandse wet in strijd is met de Europese regelgeving en dat dit geen reden mag zijn dat T-Mobile beperkt wordt in de diensten die het bedrijf aanbiedt.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) besliste in december dat T-Mobile moest stoppen met de bundel waarbinnen data van aangesloten muziekdiensten buiten de databundels van klanten vallen. T-Mobile stapte daarop naar de rechter en kreeg vandaag zijn gelijk.

Volgens ACM staat Datavrije Muziek lijnrecht tegenover netneutraliteit, maar volgens de rechter is dat niet het geval. Zogenaamde zero-rating, waarbij bepaalde diensten niet opgenomen worden binnen de bundel, zijn namelijk op Europees niveau niet verboden.

Strengere netneutraliteit

In Nederland is een strengere netneutraliteit van kracht, die in oktober vorig jaar aangenomen werd door de Eerste Kamer. Deze wet is strenger dan de regels die in Europa gelden, maar volgens de rechter is ons land niet bevoegd om deze regels op te leggen omdat er ook Europese regelgeving is die hierover gaat en waarbij dit onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan is. Zo mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen de diverse muziekstreamingdiensten.

De mobiele aanbieder claimt diensten voor muziekstreaming toe te voegen op basis van vraag bij bedrijven en klanten. Op dit moment zitten er 19 streamingdiensten in de Datavrije Muziek-dienst van de Telecomoperator.

Meer duidelijkheid

T-Mobile noemt de uitspraak in een reactie een doorbraak voor Nederland en Europa. “Wij laten onze toekomst niet gijzelen door grenzen te trekken waar dit echt niet hoeft en blijven een open blik houden naar de toekomst.” Volgens T-Mobile is het nu duidelijk hoe bedrijven met de zero-rating in Nederland om moeten gaan. Om die reden is ook ACM ondanks het verlies tevreden met de uitspraak.