Eén op de negen huishoudens gebruikt smart-home-apparaten om huis te beveiligen

Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens (11 procent van het totaal) hebben slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid in huis. Vooral IP en beveiligingscamera’s doen het goed. Daarnaast zijn slimme rook-, CO- en CO2-melders en beveiligingssystemen populair. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor 2017, een onderzoek van Multiscope onder 5500 Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt dat de interesse van consumenten voor slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid toeneemt. Bijna zes op de tien (57 procent) geeft aan dat deze slimme apparaten zorgen voor extra veiligheid. Daarnaast geeft het ze op afstand controle over wat er in huis gebeurt (39 procent) en biedt het meer gemak en comfort (30 procent).

Veel spelers actief

Er zijn veel spelers actief in de categorie slimme beveiliging en veiligheid. Foscam is marktleider in slimme beveiligingscamera’s. In slimme beveiligingssystemen zijn Verisure, HomeWizard en WoonVeilig de grootste spelers. Honeywell staat bovenaan bij de slimme melders.

Er is vooral een toenemende vraag naar slimme melders. Vorig jaar was één op de tien consumenten geïnteresseerd in slimme rook-, CO- en CO2-melders. Dit jaar is dit opgelopen naar 15 procent – in potentie dus 1,2 miljoen huishoudens.

Groeiende markt

Uit eerder onderzoek van Multiscope bleek al dat er steeds meer vraag is slimme apparaten. Drie op de tien Nederlandse huishoudens heeft inmiddels al één of meer smart-home-apparaten in huis. In totaal hebben Nederlanders hier al een miljard euro aan uitgegeven.

Het populairste slimme apparaat is daarbij de slimme thermostaat. Daaraan gaven 150 miljoen euro uit.