De 8 activity trackers die je in 2013 fit gaan maken

We schrijven hier bij Numrush regelmatig over de nieuwste innovaties op het gebied van het bijhouden van je activiteit. Maar wat zijn nu de 8 belangrijste gadgets die je voor 2013 in de gaten moet houden of wellicht zelfs zou kunnen aanschaffen? We zetten ze voor je op een rijtje!

Basis Health Tracker ($99)
De lieveling van de interwebs, zo noemde we het hippe multifunctionele horloge nog eind vorige maand. Liefst vijf jaar is deze smartwatch in ontwikkeling geweest en nu is hij eindelijk te koop. De Basis maakt het verschil in zijn metingen. Want naast de intensiteit van je activiteit, calorieën en stappen meet het horloge ook  hartslag, slaappatroon en geeft hij – jawel – een analyse van je zweet!

Striiv Smart Pedometer ($70)
De slimme stappenteller van Striiv is eigenlijk een uitbreiding op hun al wat langer beschikbare app voor iPhone. Maar waar de app beperkt is tot het tellen van stappen middels de accelerometer van je telefoon, is de teller ook uitgerust met een altimeter. Daarmee kan hij – net als de Fitbit One – ook een inschatting maken van het aantal trappen dat je gelopen hebt. De stappenteller van Striiv moet zowel qua functionaliteit als prijs de strijd aan met de nieuwe Fitbit One.

Fitbit One ($90)
In september lanceerde Fitbit zijn tweede generatie van hun slimme stappenteller: de One is de opvolger van de Ultra, die inmiddels al weer bijna 2 jaar op de markt is. Daarmee heeft Fitbit qua kennis, ervaring en merknaam een klein streepje voor op de bubs. Net als de Ultra houdt ook de One je stappen per dag en het aantal trappen dat je bestijgt bij en calculeert hij op basis hiervan je activiteitsniveau. Je kunt de One ook gebruiken om je slaap te tracken: draag het apparaat om je pols ‘s-nachts en wordt de volgende ochtend stilletjes gewekt door trillingen vanuit het device.

Jawbone UP! ($129)
Iets meer dan een maand geleden was hij ineens terug van weggeweest: de Jawbone UP!. Ongeveer een jaar geleden was hij uniek in zijn soort: de eerste, strak ontworpen, kleurrijke, tracking armband voor een consumentvriendelijke prijs. Niets leek een overweldigend succes in de weg te staan, totdat de eerste productiefouten in de apparaten naar boven kwamen drijven. Al snel moesten alle devices terug  uit de schappen en Jawbone terug naar de tekentafel. Intussen is de markt behoorlijk breder geworden en zal de UP! moeten gaan concurreren met Nike’s Fuelband en andere armbanden zoals de LarkLife of Amiigo. En die prijs? Die is intussen aan de bovenkant van de markt..

LarkLife ($150)
In oktober lanceerde Lark hun armband, de Larklife. Een behoorlijke bonkige armband die voor het grootste deel te vergelijken is met alle andere trackers op de markt. De belangrijkste aanvullende functies zijn echter de twee waarschuwingen die je kunt instellen. Zo zal de armband je een seintje geven als je te lang inactief bent geweest en het dus tijd is om een wandelingetje te maken (wellicht minder handig bij een kantoorbaan) en kan hij op basis van je eetpatroon – wat je via de app bij kunt houden – je waarschuwen op de momenten dat het voor jou het beste is om een hap te nuttigen. De prijs van de Lark is (ondanks zijn positie als underdog?) dan ook iets hoger dan collega’s van Nike en Jawbone.

Nike Fuelband ($139)
Oh, Nike Fuelband. Wat heb ik toch een persoonlijke haat/liefde-verhouding met je. Nog maar kort geleden schreven we nog met een kritische noot over je, doch vind ik je elke dag weer terug om mijn pols. De armband van Nike is – zoals bekend – niet de meest accurate of complete hardware uit deze lijst. Daarnaast laat vooral de batterijduur van het apparaat te wensen over. Laat het echter maar aan Nike over om het ecosysteem rondom de hardware wél snel op peil te brengen. Want de Fuelpoints die je met je armband verdiend zijn intussen ook doorgevoerd in de Nike+ Running apps en er is intussen een heuse game rondom opgezet. Dat tech+health intussen “serious business” is voor de sportgigant bleek vorige week nog wel, toen lanceerde het bedrijf een incubator rondom Nike+.

BodyMedia Fit Core ($149)
In augustus van dit jaar deed Wired een uitgebreid onderzoek van de aanwezige trackers op de markt. Opvallend in dat rijte was de armband van BodyMedia. Want de Fit Core neigt het minst naar een consumentenproduct van alle trackers. Immers, de band moet (bijna alsof je bij de dokter bent) om je bovenarm gedragen worden en heeft dus geen verdere estetische waarde. Ook de metingen zijn tegen het professionele aan: het device meet volgens de makers zo’n 5000 verschillende waarden per minuut. Waaronder niet alleen je stappen of activiteit, maar ook de temperatuur van je huid, de doorbloeding, je hartslag en de zuurgraad van je transpiratie. Onderscheidend is de Fit Core ook in zijn prijsmodel: na een proefperiode ben je verplicht om een abonnement af te sluiten van $6.95 per maand om je data te kunnen inzien.

Mio Active Connect ($129)
De Active Connect van Mio lijkt misschien niet helemaal geschikt als alledaagse tracker. Het horloge is duidelijk gericht op sporters, maar zit qua functionaliteit toch dicht tegen de “dagelijkse” trackers als Fitbit en Striiv aan. Het apparaat is verbonden met zijn omgeving middels een bluetooth verbinding en valt eigenlijk nog het meeste op door zijn integratie met fitnessplatform MyFitnessPal. Daardoor kun je je activiteiten direct toetsen aan een groep van 10 miljoen mede-fitness fanaten.

Het komende jaar zal de markt van trackers en slimme stappentellers alleen maar verder uitbreiden. Wie kijkt op crowdfunding sites als Indiegogo of Kickstarter struikelt bijna over de verschillende prototypes en bijna gelanceerde projecten op dit gebied.

In 2013 dus volle vaart vooruit, meetbaar en connected!