De 8 beste sleeptracking apps en gadgets

Wie zijn hardloop-, fiets– of zelfs ski-prestaties wil monitoren of verbeteren, weet al rap waar hij terecht kan. Een van de belangrijkste facetten van gezondheid – een goede nachtrust – is een stuk lastiger te analyseren. In dit artikel een overzicht van de 8 beste sleeptrackers, zowel apps als gadgets, van het moment.

In deze lijst ontbreekt misschien wel de allerbeste sleeptracker die tot op heden beschikbaar was. Met de nadruk op ‘was’, want afgelopen mei ging het bedrijf achter de Zeo-hoofdband onderuit en is het sindsdien lastig om nog een apparaatje op de kop te tikken.

Hoe werkt het monitoren van slaap?

Alle genoemde apps en devices in dit artikel werken met zogenaamde ‘actigrafie’, ofwel het detecteren en analyseren van spier aantrekkingen terwijl je slaapt. De manier waarop je beweegt is vervolgens te matchen met een stadium van slaap waarin je je bevindt, omdat deze ieder hun unieke bewegingen kennen.

Uiteraard is deze manier van meten niet zo nauwkeurig als het monitoren van je slaap in een laboratorium, maar deze manier van analyseren kan nog steeds genoeg inzicht geven in de afgelopen nacht of zelfs patronen weer geven op langere termijn.

Sleeptracken met hardware

1. Fitbit
De Fitbit is er in diverse vormen en maten, maar alleen de One en Flex meten daadwerkelijk je slaap via actigrafie. De Flex is een armbandje en beschikt naast de mogelijkheid om je slaap te analyseren ook over een “stil alarm”, zodat je gewekt wordt zonder toeters of bellen. Zowel de Flex als de One syncen via Bluetooth

2. Jawbone UP
Volgens de meeste mensen de best ontworpen activity- en sleeptracker van het moment. De UP van Jawbone heeft als het gaat om sleeptracking zo zijn voordelen en nadelen: de armband heeft een zogenaamde “smart alarm” en wekt je daarmee op het best mogelijke moment in je slaap, terwijl hij nog niet draadloos synchroniseert en je dus je armband in je iPhone moet steken om je slaap te analyseren.

3. SleepTracker
Nog voor dat Jawbone of Fitbit op de markt waren, was er al dit sporthorloge-dat-ook-je-slaap-meet. Volgens Time Magazine in 2009 de uitvinding van het jaar en daardoor ook nog steeds een goed verkochte gadget. Prijzig ($150) voor zijn eenzijdige karakter, het horloge meet echt alleen slaap.

4. Lark
Misschien niet de meest subtiele armband van het stel, maar wel eentje die ontwikkelt is onder het toeziend ook van wetenschappers aan Stanford University. Ook de Lark meet je slaap naast je dagelijke activiteiten en maakt gebruik van actigrafie en slimme alarmen om je te wekken.

5. Melon
De Melon is nog niet beschikbaar, maar net als de Kickstarter-community zijn ook wij erg enthousiast over deze EEG-verstopt-in-kleine hoofdband. Veel vroege investeerders hopen dan ook dat de Melon het plekje gaat innemen wat Zeo heeft achtergelaten.

Sleeptracking met apps

Naast hardware is het ook mogelijk om met je smartphone en de juiste apps je slaap te monitoren. Deze apps maken gebruiken van de diverse sensoren van de telefoon en proberen op deze manier actigrafie eigenlijk na te bootsen.

Sleeptracking apps zijn door de bak genomen nog een stap minder accuraat dan hardware, met name omdat het type matras en het wel of niet slapen met een partner je analyses danig kunnen beïnvloeden.

6. Sleep Cycle
Misschien wel de meest bekende, meest gebruikte en meest verkocht sleeptracker app. Sleep Cycle werd eerder dit jaar al door Lifehacker beloond als meest populaire app. In de loop der jaren is Sleep Cycle steeds verder uitgebreid, van slimme alarmen tot rustgevende geluiden voor het slapen gaan.

7. Sleep Bot
Beschikbaar voor zowel iPhone als Android, Sleep Bot is meer een dagboek dan daadwerkelijk een slimme meter. Je geeft een druk op de knop wanneer je in bed gaat liggen en de app stop met opnemen als je alarm afgaat. Geen fancy analyses dus, wel erg gebruiksvriendelijk.

8.Sleep as Android
Waar Sleep Cycle thans alleen beschikbaar is voor iOS, is Sleep as Android eigenlijk de tegenhanger voor dat platform. Het probleem van Android blijft echter de gefragmenteerde hardware, waardoor Sleep as Android op elk type telefoon weer anders kan werken. Voor de rest een prima alternatief voor Sleep Cycle.

Welke apps of hardware mis je in deze lijst en zou je absoluut adviseren? Laat het ons weten in de comments!