De 9 producten die Apple vanavond aankondigde

Met meer dan twee uur hield Apple vanavond één van zijn langste presentaties ooit. Hierbij werd niet alleen de nieuwste iPhone aangekondigd, maar ook een hele reeks andere nieuwe producten. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Apple TV

Apple TV

De grootste aankondiging van de avond was de Apple TV. Het apparaat is compleet vernieuwd. Voortaan heeft de Apple TV een App Store waar ontwikkelaar apps in kunnen aanbieden. Daarnaast heeft hij een afstandsbediening met daarop een touchpad en bewegingssensoren, waarmee je hem kunt gebruiken om games te besturen (die in de App Store staan).

Ook krijgt de afstandsbediening een speciale Siri knop. Zo kun je direct zoekopdrachten geven, die niet alleen binnen je eigen bibliotheek en Apple’s aanbod zoeken, maar bijvoorbeeld ook binnen Netflix. Kijk je een film terwijl er een voetbalwedstrijd bezig is? Dan kun je met Siri even snel de stand opvragen die onderin beeld wordt getoond.

De nieuwe AppleTV in 30 secondenWaar rook is, is vaak vuur of in dit geval: een nieuwe AppleTV. Apple presenteerde hem zojuist, wij vatten het voor je samen in 30 seconden:

Posted by Numrush on woensdag 9 september 2015

Vanaf eind oktober is de nieuwe Apple TV te koop. In de VS gaat hij 149 dollar voor een 32 GB-versie kosten en 199 dollar voor een 64 GB-versie.

Eerder verscheen op Numrush al deze uitgebreide analyse over grote uitdaging die er ligt met een App Store op de Apple TV.

2. iPhone 6S

iPhone 6S

Hij ziet er hetzelfde uit als de iPhone 6, maar van binnen heeft hij onder meer een nieuwe processor, een betere camera (die automatisch korte filmpjes opneemt als je een foto maakt) en een snellere vingerafdrukscanner. De belangrijkste vernieuwing is de toevoeging van 3D Touch, waarmee je harder op je scherm kunt drukken om extra functies op te roepen.

Apple 3D Touch in 30 secondenIn minder dan 30 seconden is het lastig uit leggen, maar Apple’s 3D Touch zorgt zeker voor vernieuwende manieren om je smartphone te bedienen!

Posted by Numrush on woensdag 9 september 2015

De iPhone 6S komt daarnaast beschikbaar in een extra kleur. Naast spacegrijs, zilver en goud, kun je straks rondlopen met een rosé gouden iPhone. In de VS start Apple daarnaast met een speciaal leaseplan, waarmee je voor een vast bedrag per maand altijd de nieuwste iPhone tot je beschikking hebt.

De opslagcapaciteit en prijs blijft hetzelfde. Je kunt straks kiezen uit uit 16 GB, 64 GB of 128 GB, vanaf 739 euro.

3. iPhone 6S plus

Dit is simpelweg de grote versie van de iPhone 6S. Dat wil zeggen: je krijgt dezelfde hardware met een groter scherm van 5,5 inch en een grotere accu. Het enige verschil is verder dat camera in de iPhone 6S plus optische beeldstabilisatie heeft en die in de iPhone 6S niet. Daarvoor betaal je dan wel ruim 100 euro meer dan voor een gewone iPhone 6S.

4. iPad Pro

iPad Pro

Waar de iPad in het begin slechts met één formaat scherm te krijgen was, kun je straks kiezen uit maar liefst 3 maten. In november komt namelijk de iPad Pro op de markt. Hij heeft een 12,9 inch scherm (da’s groter dan het scherm van de nieuwste Macbook) en verder een snellere processor dan in alle andere mobiele Apple-producten. Apple belooft zelfs hogere snelheden dan de meeste laptops die op de markt zijn.

Alle standaardfuncties zoals een vingerafdrukscanner en een camera zitten erin (ja, toeristen gaan hier foto’s mee maken). Voor het geluid is hij uitgerust met maar liefst vier speakers in.

Door het grote scherm is hij zeer geschikt om meerdere applicaties naast elkaar te draaien. Dit wordt mogelijk dankzij iOS 9. Ook de laatste generatie iPad Air en iPad mini ondersteunen dit, maar hoe meer schermruimte hoe fijner het is natuurlijk.

In de VS ligt de prijs tussen 799 dollar voor een 32 GB model met wifi en 1079 dollar voor de versie met 128GB op slag en wifi+4G. In november komt hij daar op de markt. Wanneer Nederland volgt is onbekend.

5. Apple Smart Keyboard

Apple Smart Keyboard

Bij de iPad Pro komt een special toetsenbord beschikbaar dat is verwerkt in een cover. Hiermee zet je de iPad Pro ook direct rechtop en bescherm je het scherm als hij in je tas zit.

Je sluit het toestenbord aan op de iPad Pro via een magnetische connector. In tegenstelling tot veel andere iPad-toetsenborden gebruikt hij dus geen BlueTooth en zit er geen accu in.

Het Smart Keyboard gaat in de VS 169 dollar kosten.

6. Apple Pencil

Apple Pencil

“Who wants a stylus?”, zei Steve Jobs bij de introductie van de iPhone. Voor de zoveelste keer komt Apple terug op harde uitspraken die het bedrijf eerder deed (hallo grote smartphones en kleine tablets!). Speciaal voor de iPad Pro komt Apple namelijk met een stylus.

Het pennetje zit vol sensoren die detecteren hoe hard je drukt en onder welke hoek je hem houdt. Voor mensen die willen tekenen op hun iPad is dat erg handig. Het nadeel is wel: door de sensoren moet je hem ook opladen. Met een half uur laden gaat hij 12 uur mee. Is hij leeg kun je hem in 15 seconden bijladen voor een half uur gebruik, door hem in de lighting-port van de iPad Pro te stoppen.

Zoals het er nu naar uit ziet werkt de Apple Pencil alleen samen met de iPad Pro en niet met de andere iPads. Hij kost 99 dollar in de VS. Dat betekent dat iemand die een volledig uitgeruste iPad Pro met toetsenbord, styles en 4G-ondersteuning wil daar maar liefst 1247 dollar voor neer mag tellen.

7. iPad mini 4

iPad mini 4

Sommige kijkers van de livestream hebben het misschien zelfs gemist, zo snel ging het, maar Apple lanceerde vanavond de 4e iPad mini. Vorig jaar werd hij ook slechts heel kort benoemd, omdat de iPad mini 3 een iPad mini 2 met vingerafdrukscanner was. Nu was het ook niet heel spectaculair.

De iPad mini 4 is namelijk gewoon een iPad Air 2 met een klein scherm. Dat betekent dat dit model met iOS 9 multitasking gaat ondersteunen, wat de oude iPad mini’s niet gaan doen. Hij komt uit in het spacegrijs, zilver en goud en is per direct verkrijgbaar vanaf 399 euro.

8. Apple Watch in nieuwe kleuren

Apple Watch

Apple kwam vanavond niet met een nieuwe Apple Watch. Hij is immers pas een half jaar op de markt en de huidige versie heeft vooral softwareverbeteringen nodig, die over een week beschikbaar komen met watchOS 2. Wel werd het aantal keuze-opties dat je hebt uitgebreid.

Van de aluminum sportversie is straks niet alleen een zilveren en spacegrijze versies te koop, maar ook goud en rosé goud. Het gaat hierbij niet om echt goud, maar om een goudkleur, net als bij de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. De prijs blijft gelijk (419 euro voor de 38 mm versie).

Daarnaast komen er een heleboel nieuwe sportbandjes in alle kleuren van de regenboog beschikbaar. In totaal zijn er nu 16 kleuren te koop, die 59 euro per stuk kosten. Zowel de nieuwe horloges, als de nieuwe bandjes zijn per direct beschikbaar.

9. Apple Watch Hermès

Apple Watch Hermès

Apple kondigde verder een speciale Apple Watch aan in samenwerking met het Franse modehuis Hermès. Het gaat om de roestvrijstalen versie van de Apple Watch met een aantal verschillende luxe leren bandjes in diverse kleuren. Ze worden geleverd met een speciale Hermes watchface, die je niet kunt selecteren op andere Apple Watch-modellen.

De Apple Watch Hermès komt volgende maand op de markt en zal op een beperkt aantal locaties worden verkocht. Hoeveel hij gaat kosten is nog niet bekend.