De computer van de toekomst is gemaakt van DNA of sterrenstof

Een processor, werkgeheugen, een grote printplaat en een harde schijf. Het zijn componenten die ons te binnen schieten wanneer we gevraagd worden de binnenwerken van een hedendaagse computer te beschrijven. Maar wat nu als de volgende generatie hardware bestaat uit levende organisme en gebouwd is op DNA?

Gisteren vond in de Rotterdamse Maastoren de eerste open editie van Singularity University Nederland plaats. Deze ambitieuze – wereldwijd opererende – community is gebaseerd op het idee dat er een moment is dat techniek onze menselijke denkcapaciteiten voorbij gaat en daagt denkers uit om deze vooruitstrevende technieken in te zetten om de grotere uitdagingen die voor ons liggen op te pakken.

Tijdens de avond, waarin Quantified Self en 3D printen hand in hand gingen met bio engineering en mobiele technologie, maakt ik onderstaande observatie:

Uiteraard met een grote knipoog uitgesproken, maar in grove lijnen wel de verschuivingen op twee vlakken die plaatsvinden.

In dat zelfde licht kunnen we in dit artikel van Wired lezen dat de volgende generatie computers wellicht helemaal niet meer gebouwd is op hardware zoals wij die kennen, maar op levende substanties, slijm en DNA.

Bekijk hier de 10 voorbeelden van revolutionaire projecten die op dit moment plaatsvinden als het gaat om het ontwikkelen van een alles behalve traditionele computer!