De geboorte van een woord: zo persoonlijk kan big data zijn

De grootste home video collection ter wereld, zo noemt onderzoeker Deb Roy zijn ruime 90.000 uur video en 140.000 uur audio. De man heeft waarschijnlijk gelijk. Liefst 3 jaar van zijn leven en dat van zijn gezin heeft hij vast laten leggen om er zelf later mee aan de slag te gaan. In zijn verbazingwekkende TED-talk neemt Roy ons mee in de geboorte van een woord.

In 2005 komen drie belangrijke factoren samen voor Deb Roy: in zijn werk ontdekt hij steeds meer overeenkomsten tussen zijn onderzoekswerk in robotica en de manier waarop kinderen leren praten, de opkomst van big data was aanstaande en Roy en zijn partner in leven en werk waren in verwachting van hun zoon.

Roy besloot elke dag in elke kamer van het huis op te nemen, beeld en geluid. Een enorme dataset waar hij met zijn onderzoeksteam van MIT mee aan de slag ging. Al snel ontdekte ze prachtige patronen in de beelden en kregen ze een helder beeld hoe zijn zoon in korte tijd leerde praten.

Daarmee hield het onderzoek niet op. Het kreeg zelfs een interessante twist toen één van Roy’s collega’s er mee in de mix ging. Dit en meer in Deb Roy’s interessante presentatie op TED. Hoe “gaga” water werd en Twitter je TV kleur geeft: