Nieuwe iPhone app Pinion richt zich op het perfectioneren van ‘ambient activity tracking’

Het heeft even geduurd voordat we collectief een naam wisten te vinden voor apps als Moves, Striiv, Saga, Chronos en nieuwe ster aan het firmament Pinion. Vooralsnog lijkt ‘ambient activity trackers’ de term met de grootste voorkeur.  Die laatst genoemde lanceerde eerder deze week de nieuwste versie van hun app, waarin het tracken van je dag vooral zo simpel mogelijk moet  blijven.

Het klinkt als een beetje een open deur, want in de basis richt natuurlijk elke speler in deze markt zich op het zo simpel mogelijk maken van het vergaren van data. Toch gaat Pinion in gebruik wel erg back to basics: het richt zich namelijk alleen op locaties die jij in kaart wil laten brengen, in plaats van het compleet volgen van al je activiteiten.

In de praktijk betekent dat dat je Pinion opdracht kunt geven om je te registreren wanneer je op kantoor, thuis of in sportschool bent, terwijl de app de rest negeert. Niet helemaal overigens, want de app zal dit dan verzamelen onder het kopje “Overige”.

The app only aggregates the places you care about – everything else is Other,” aldus oprichter Stephen Caldwell. “If you only want to know how many hours you spend at work, then that’s the only location you plug in. As such, the app doesn’t check in as frequently as Saga/Chronos and it uses the device’s internal sensors to limit battery usage. There’s a lot that can be done on the phone before the GPS needs to be activated.

pinion2

In dat opzicht dus wel degelijk een simpelere benadering dan bijvoorbeeld de Moves app. Waar het daar vooral om de details gaat, bekijkt Pinion je dag op macro niveau en ben je zelf ook nog eens in control hoe macro dat is.

Afgelopen maandag lanceerde het Amerikaanse bedrijf een eerste proefballon, een “soft launch”. Het wil echter in maart een volledig functionerende app in de iTunes Store hebben staan. De app zal gratis zijn en blijven, maar voor extra opties zal men de creditcard moeten oppoetsen!

Het zal een spannende concurrentiestrijd worden voor de ambient trackers, de komende maanden. En dan moeten ze nog maar opgepakt worden door het grote publiek. Het team van Pinion ziet in ieder geval genoeg kansen en gaat volle vaart vooruit!