De hashtag op Twitter bestaat 14 jaar! Hier spraken we in 2021 over

Hashtag

Geloof het of niet, maar we gebruiken de hashtag op Twitter vandaag alweer precies veertien jaar. En ook dit jaar is hij weer flink populair: tussen januari en juni dit jaar telde Twitter maar liefst 12,6 miljard tweets met ten minste één hashtag. In totaal leverde dat maar liefst 140 miljoen unieke hashtags op. Maar waar hebben we het dan allemaal over?

De hashtag ontstond op 23 augustus 2007 op Twitter. @chrismessina tweette toen de hashtag #barcamp. Tegenwoordig zie je de hashtags overal op Twitter, bijvoorbeeld om tweets te categoriseren of te taggen, of gewoon als onderdeel van onze dagelijkse gesprekken.

Net als andere jaren heeft Twitter voor de verjaardag van de hashtag op een rij gezet waar we het allemaal over hebben gehad dit jaar. Want ook al zijn we pas net over de helft, er is alweer genoeg gebeurd om over te tweeten. Natuurlijk horen Covid-19 en alle bijbehorende maatregelen daar ook bij: hashtags als #avondklok, #covid19 en #coronamaatregelen behoren tot de veelgebruikte hashtags van de afgelopen maanden.

Sneeuw, muziek en sport

Maar er gebeurde in 2021 veel meer dan alleen corona. Denk bijvoorbeeld aan het extreme winterweer afgelopen februari. Eindelijk konden we het natuurijs weer op, wat hashtags als #schaatsenopnatuurijs en #winterpret opleverde. En natuurlijk hoopten we allemaal op een Elfstedentocht, wat ook te zien was in de hashtags. Maar helaas, die kwam er niet.

En ook in mei was Nederland in de ban van slechts één onderwerp: Eurovisie 2021 in Ahoy. Nederland tweette massaal over het evenement, de verschillende acts, de kostuums en de gegeven punten. Volgens Twitter zelf behoren #eurovisie en #eurovision dan ook tot de meest gebruikte hashtags.

Tot slot werden hashtags veel ingezet voor sportevenementen. En die waren er veel in de eerste zes maanden van het jaar: de Eredivisie ging weer van start, de F1 begon en natuurlijk genoten we massaal van het EK voetbal. Binnen de categorie sport waren er dan ook drie veelgebruikte hashtags: #ajax, #F1 en #euro2020.

Vier de hashtag

Dat de hashtag vandaag jarig is, is voor Twitter natuurlijk reden voor een feestje én voor een cadeautje. Om te vieren dat de hashtag vandaag veertien jaar oud is, heeft Twitter namelijk een hele nieuwe emoji geïntroduceerd: de hashtag! De emoji kun je gebruiken in je tweets en verschijnt automatisch als je tweet over #HashtagDay.

Beeld: Shutterstock.com