Thors broer Loki is by far één van de populairste karakters uit het Marvel Cinematic Universe (MCU). En vanaf aanstaande woensdag heeft deze hilarische schurk zijn eigen televisieserie op Disney+. Maar waar gaat die serie eigenlijk over? En wat is er ook alweer gebeurd met Loki? Wij zetten het voor je op een rij.
Loki, zoals de serie heet, is de derde Marvel-serie op Disney+. En na het succes van WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier, belooft ook deze serie fijn te worden. Maar waar de serie precies over gaat, dat is nog een beetje een mysterie. Eerste trailers vertellen ons in ieder geval dat Loki gevangen wordt genomen door de Time Variance Authority, die hem de opdracht geeft om allerlei missies in tijd en ruimte uit te voeren.
Wie is Loki?
Oké, oké, waarschijnlijk zit je niet echt met deze vraag. Loki is immers immens populair. Maar het kan wel zo zijn dat je niet meer precies weet hoe zijn verhaal ook alweer ging. Want: was Loki niet dood?
Loki kennen we als de God of Mischief en vooral ook Thors broer. We ontmoeten hem dan ook voor het eerst in de film Thor uit 2011, waar we de beide goden leren kennen en ontdekken dat Loki helemaal niet Thors broer is of de zoon van Odin. Nee, deze god is eigenlijk het kind van een Frost Giant en werd slechts geadopteerd door Odin. In de film ontdekken we dat Loki zelfs ook al samenwerkt met de Frost Giants en voor allerlei problemen zorgt. Gevolg: een gevecht met Thor, waarbij Loki in de ruimte terecht komt.
Een gemiddeld persoon zou op die manier sterven, maar niet onze God of Mischief. In de film The Avengers zien we dat hij gewoon nog leeft, de slechterik Thanos heeft ontmoet en nu een aanval op de aarde leidt met behulp van de Chitauri en de Tesseract. Natuurlijk verliest hij ook dat gevecht en aan het einde van de film is hij gevangen genomen door Thor en wordt hij opnieuw meegenomen naar Asgard.
In de films daarna is Loki een stuk minder bezig met Thor vernietigen. Sterker nog: hij werkt regelmatig met zijn geadopteerde broer samen. Dit zien we bijvoorbeeld al in Thor: The Dark World, waarin moeder Frigga vermoord wordt. Loki is zo boos dat hij samen met Thor wraak neemt. In Thor: Ragnarok vechten de twee samen tegen hun zus Hela en ontsnappen ze ternauwernood terwijl hun eigen wereld vernietigd wordt.
En dan komt Avengers: Infinity War. In deze film zien we Loki nauwelijks: binnen vijf minuten wordt hij vermoord door Thanos. En ja, deze keer is hij echt dood. Toch?
Dus hij is wel dood?
Ja en nee. De Loki die wij kennen, stierf inderdaad aan het begin van Infinity War. Maar in Avengers: Endgame gaan de Avengers tijdreizen, in de hoop de Infinity Stones uit het verleden te halen en ze te gebruiken om de Snap terug te draaien. Daarbij komen ze ook in New York terecht, vlak na de gebeurtenissen uit The Avengers. Loki is daar nog very much alive, al is hij inmiddels wel gevangen genomen door de Avengers.
Terwijl de Avengers de Tessaract – waar één van de Infinity Stones in zit – te pakken proberen te krijgen, ontstaat er wat commotie (bedankt, Hulk). Daarbij belandt de Tessaract in Loki’s handen, die hem weer gebruikt om te ontsnappen.
Simpel gezegd is de Loki die wij kennen – degene die steeds meer met Thor ging samenwerken en uiteindelijk zelfs een soort held werd – dood. Maar door de gebeurtenissen uit Endgame is er een tweede tijdlijn ontstaan met een Loki die nog wel leeft. Het verschil is alleen dat deze versie van de God of Mischief de gebeurtenissen uit de latere films niet heeft meegemaakt. Hij heeft dus niet met Thor samengewerkt, is geen vrienden met hem geworden en is nu vooral ook geen held.
Wat betekent dat voor de serie?
In de aankomende serie volgen we dus de Loki die nog helemaal slecht is. Deze versie van de God of Mischief is degene die net een oorlog met de aarde is begonnen en heeft verloren. Vooral dat laatste feit zal hem geen vrolijk humeur geven.
De kans is dus groot dat we in de serie vooral veel van Loki’s oude capriolen zien. Zoals gezegd wordt hij gevangen genomen door de Time Variance Authority. Deze groep zorgt ervoor dat problemen in de tijdlijn opgelost worden. En een levende Loki is natuurlijk een groot probleem. Maar in plaats van hem te vermoorden, geven ze hem een deal: hij helpt de tijdlijn recht te zetten en handelt grote bedreigingen af. In ruil mag hij blijven leven.
Wie zien we nog meer?
In WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier zagen we allerlei karakters uit de films terugkeren. Of dat bij de serie Loki ook het geval is, is nog onduidelijk. Maar mochten we wel iemand tegenkomen, dan is de kans groot dat Loki niet weet wie diegene is. Veel van de karakters die wij nu zo goed kennen, heeft deze versie van de god natuurlijk nog nooit ontmoet.
De serie krijgt verder in ieder geval een hoop nieuwe karakters. Zo weten we dat Owen Wilson (Starsky & Hutch, Wedding Crashers) meedoet als Mobius M. Mobius. Deze man is een agent van de Time Variance Authority en lijkt Loki binnen te halen. Verder ontmoeten we Ravonna Renslayer, gespeeld door Gugu Mbatha-Raw (Belle, Concussion). Deze vrouw lijkt een soort rechter te zijn bij de Time Variance Authority.
Verder doen ook Sophia Di Martino (Flowers, Yesterday), Wunmi Mosaku (His House, Fantastic Beasts and Where to Find Them) en Richard E. Grant (Gosford Park, Hudson Hawk) mee. Welke rollen zij spelen, is echter nog onduidelijk.
Wanneer gaan we dit zien?
Als je nu heel veel zin hebt om dit alles te zien, dan hebben we goed nieuws! De serie Loki start namelijk aanstaande woensdag, 9 juni, op Disney+. Daarna verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering, in totaal zes stuks.