Marvel Phase 4 komt op stoom: dit komt er nog aan

Marvel Phase 4, Black Widow

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) sloot in 2019 met Avengers: Endgame en Spider-Man: Far From Home zowel de Infinity Saga als Phase 3 af. Inmiddels is Marvel Phase 4 van start gegaan, met veel nieuwe content die gaat verschijnen.

De coronacrisis zorgde in 2020 voor een raar jaar. Niet alleen vanwege alle maatregelen, maar het was ook voor het eerst in tien jaar dat we een jaar lang geen nieuwe Marvel-films of -series kregen. Gelukkig kwam daar begin dit jaar verandering in, toen Phase 4 wél van start ging. Op 15 januari verscheen de serie WandaVision op Disney+ en afgelopen vrijdag sloten we de serie The Falcon and the Winter Soldier af.

Gelukkig voor ons is daarmee het eind van Phase 4 nog lang niet bereikt. In 2021 en 2022 moet namelijk nog ontzettend veel nieuwe content verschijnen, waar we reikhalzend naar uitkijken. Nieuwsgierig naar wat? Wij zetten het (in chronologische volgorde) voor je op een rij.

Loki (11 juni 2021)

Na WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier komt er nóg een Marvel-serie aan op Disney+: Loki. Deze serie gaat logischerwijs over Loki, die tijdens het tijdreizen in Avengers: Endgame wist te ontsnappen.

In de serie komt Loki terecht bij de Time Variance Authority (TVA), die hem dwingt om diverse tijdlijnen die hij kapot heeft gemaakt te repareren. Maar Loki zou Loki niet zijn als hij zijn eigen plan niet zou trekken. Dus verwacht weer een hoop toffe dingen!

In de serie speelt Tom Hiddleston weer Loki, net als in de eerdere films. Verder neemt Owen Wilson de rol van Mobius M. Mobius op zich en zien we volgens de trailer ook karakters als Heimdall terugkeren.

Loki verschijnt vanaf 11 juni op Disney+.

Black Widow (9 juli 2021)

Niet alleen Loki is een populair Marvel-karakter, ook Black Widow heeft een flinke fan base. En gelukkig voor ons krijgen we in Marvel Phase 4 een Black Widow-film. Daarin zien we hoe de spion de duistere delen van haar ‘ledger’ aanpakt en hoe ze te maken krijgt met een gevaarlijk plot dat haar verleden weer omhoog krijgt.

Simpel gezegd zien we in deze film niet alleen een tof karakter, maar ontdekken we vooral ook veel meer over haar verleden. We leren meer over hoe ze een spion werd en wie ze destijds allemaal kende.

In de film neemt Scarlett Johansson opnieuw de rol van Black Widow op zich. Florence Pugh speelt Yelena, David Harbour speelt Alexei/The Red Guardian en Rachel Weisz speelt Melina.

Black Widow verschijnt op 9 juli op Disney+ met Premier Access en tegelijkertijd in de bioscopen.

What If…? (Zomer 2021)

Marvel Phase 4 bevat ook een geheel nieuwe animatieserie, genaamd What If…?. Deze serie vertelt over hoe anders de Marvel-wereld had kunnen zijn als dingen anders waren gelopen.

De focus ligt daarmee op andere helden dan die uit de MCU, al komen er wel een paar bekende stemmen langs. Zo weten we dat Chadwick Boseman voor deze rol nog even terugkwam als T’Challa/Black Panther en is al duidelijk dat Hayley Atwell opnieuw de rol van Agent Peggy Carter op zich neemt.

Wanneer What If…? op Disney+ verschijnt is helaas nog niet helemaal duidelijk, maar het is ergens deze zomer.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (9 september 2021)

Marvel is de afgelopen jaren druk bezig geweest met meer diverse superhelden naar het grote scherm brengen, bijvoorbeeld met Black Panther. Met Shang-Chi wordt het MCU weer iets diverser.

Shang-Chi is een Aziatische superheld die bekend staat om zijn vechtkunsten. Zijn vader trainde hem als moordenaar, maar uiteindelijk besluit Shang-Chi om tegen zijn wensen in te gaan en een superheld te worden. Als we de trailer moeten geloven, gaat deze eerste film exact dat verhaal ook vertellen.

Simu Liu neemt in deze film de rol van Shang-Chi op zich. Verder spelen ook acteurs als Awkwafina, Fala Chen en Tony Chiu-Wai Leung een rol.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings verschijnt op 9 september in de bioscopen.

The Eternals (5 november 2021)

De Marvel-wereld kent een aantal verschillende rassen. Denk aan diverse soorten aliens, mutanten en Eternals. In deze film gaat het over die laatste groep, die bijzonder interessant is.

De Eternals zijn namelijk een ras die bestaat uit onsterfelijke wezens. Zij leven op aarde en hebben bijgedragen aan het ontstaan van verschillende beschavingen en speelden een grote rol in de geschiedenis. Marvel zelf zegt dat we in deze film veel daarvan gaan zien: het verhaal omvat duizenden jaren aan gebeurtenissen, waarin de Eternals het opnemen tegen de oudste vijand van de wereld: de Deviants.

In de film spelen onder meer Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan, Richard Madden en Kit Harington een rol.

The Eternals verschijnt naar verwachting op 5 november 2021 in de bioscopen.

Spider-Man: No Way Home (17 december 2021)

Onze favoriete friendly neighborhood Spider-Man keert dit jaar ook weer terug op het witte doek, met een eerste film in Marvel Phase 4.

Hoewel het plot officieel nog niet helemaal duidelijk is, lijkt het erop dat we in deze film met de Spiderverse aan de slag gaan. We weten namelijk dat Jamie Foxx terugkeert als Electro, een rol die hij eerder in de Amazing Spider-Man-films speelde. In die films was Andrew Garfield nog Spider-Man. En ook Alfred Molina keert terug als Doctor Octopus, die we nog kennen uit de eerste trilogie met Tobey Maguire. Dat belooft dus nu al veel goeds!

Spider-Man: No Way Home verschijnt op 17 december in de bioscopen.

Hawkeye (eind 2021

Niet alleen Black Widow, maar ook Hawkeye krijgt in Marvel Phase 4 zijn eigen verhaal. In dit geval gaat het echter niet om een film, maar om een serie.

De serie gaat over Kate Bishop, die de rol van Hawkeye op zich neemt na Clint Barton dat doet. Maar geen zorgen: ook Clint speelt mee in deze film. Hoewel het plot van de serie nog niet bekend is, lijkt het er dus op dat dit een verhaal is over hoe Kate de mantel overneemt van Clint, net zoals we net zagen hoe Sam Wilson de rol van Captain America op zich neemt in The Falcon and the Winter Soldier.

In de serie neemt Jeremy Renner opnieuw de rol van Hawkeye op zich. Kate Bishop wordt gespeeld door Hailee Steinfeld. Verder doen onder meer Vera Farmiga, Fra Fee en Tony Dalton mee.

Helaas voor ons is nog niet bekend wanneer Hawkeye op Disney+ verschijnt. Naar verwachting is dit eind 2021.

Ms. Marvel (eind 2021)

Naast Hawkeye verschijnt eind dit jaar ook de serie Ms. Marvel op Disney+. Deze serie introduceert de 16-jarige Kamala Khan als nieuwe superheld. Zij groeit nu op in Jersey City en is groot fan van Captain Marvel. Maar helaas: thuis loopt het niet zo lekker en ook op school niet.

Kamala’s leven verandert echter compleet als ze zelf superkrachten krijgt en één van de helden wordt waar ze altijd zo tegenop keek. Maar is het leven wel makkelijker als je superkrachten hebt?

Kamala Khan wordt gespeeld door Iman Vellani. Verder doen acteurs als Aramis Knight, Saagar Shaikh en Rish Shah mee aan de serie.

Ms. Marvel verschijnt naar verwachting eind 2021 op Disney+.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (25 maart 2022)

Ook in 2022 gaat Marvel Phase 4 weer verder, beginnend met Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Het plot van deze film is nog niet officieel bekend, maar we weten bijvoorbeeld al wel dat Wanda in deze film terugkeert. We zagen haar voor het laatst in WandaVision.

Ook is al bekend dat de film aansluit op Spider-Man: No Way Home en over het multiverse gaat. Met andere woorden: het Marvel-universum gaat weer groter worden!

Doctor Strange in the Multiverse of Madness verschijnt op 25 maart 2022 in de bioscopen.

Thor: Love and Thunder (6 mei 2022)

Marvel Phase 4 ziet slechts drie van de originele Avengers terugkeren: Black Widow, Hawkeye en in 2022 ook Thor. Deze film is het directe vervolg op Thor: Ragnarok en heeft wat grote plottwists in petto.

Logischerwijs is Chris Hemsworth weer Thor, die samen met de Guardians of the Galaxy door de ruimte reist. Maar ondertussen komt er ook een geheel nieuwe Thor bij: Jane Foster! Ja, dat lees je goed: net als in de stripboeken krijgen we een vrouwelijke Thor, die voorheen dus zijn vriendinnetje was.

In deze film zien we dus Natalie Portman terug als Jane Foster, en ook de Guardians of the Galaxy-acteurs maken hun opwachting. Verder weten we dat Russell Crowe Zeus gaat spelen, Melissa McCarthy een rol heeft en dat Christian Bale Gorr the God Butcher speelt.

Thor: Love and Thunder verschijnt op 6 mei 2022 in de bioscopen.

Vanaf half 2022 en verder

Marvel gaat ook na Thor: Love and Thunder verder met Phase 4, maar over die films is helaas nog weinig bekend op de releasedatum na. Een overzicht van die films vind je hieronder.

 • Black Panther 2 (8 juli 2022)
 • Captain Marvel 2 (11 november 2022)
 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2022)
 • Blade (2022)
 • Moon Knight (2022)
 • She-Hulk (2022)
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
 • Fantastic Four
 • Ironheart
 • Armor Wars
 • Secret Invasion
 • Wakanda-serie
Beeld: Marvel