De Oculus Rift neemt het op tegen PS4 en Xbox One op E3

Oculus VR kondigde dit weekend aan dat de Oculus Rift ook gepresenteerd zal worden op de Electronic Entertainment Expo (E3). De OR was al te zien op vele andere evenementen maar dit zal het eerste evenement zijn waarbij de OR gelanceerd zal worden voor de verkoop.

De verwachte verkoopprijs ligt op dit moment rond de driehonderd dollar maar zou nog kunnen zakken. De OR zal dus niet langer een apparaat zijn waarover je recensies door journalisten leest maar je kunt hem nu écht zelf testen.

Hoewel de OR het zóveelste apparaat is waarvan wordt gezegd dat het de industrie zal gaan veranderen (denk bijvoorbeeld aan de nu bijna-vergeten Ouya) heeft de OR een kans om deze verwachting ook daadwerkelijk waar te maken. Bovendien zijn er geruchten dat Sony nog voor de E3 een eigen Virtual Reality systeem zal lanceren. Dat betekent dat ook Microsoft en Nintendo de technologie serieus moeten gaan nemen.

Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Zo kunnen Sony en Microsoft indruk maken met alle games die eraan komen maar is er voor de OR nog weinig beschikbaar, is het nog in experimentele fase of is het een adaptatie van al bestaande games. De OR draait eigenlijk vooral om de ervaring maar die is nu juist lastig over te brengen in een presentatie.

Alleen de aanwezigen op het evenement kunnen de OR ook daadwerkelijk uittesten maar de mensen thuis niet. Wil de Oculus ook aanslaan buiten de niche van gamers dan moeten consumenten de kans krijgen het product te proberen; het is een typisch “try before you buy” product. We zullen binnenkort zien of de Oculus Rift echt zo “disruptive” zal zijn als wordt verwacht.