Spectrom: in full color 3D printen voor nog geen honderd dollar

Twee studenten van de University of Wisconsin-Madison hebben een adapter gemaakt die 3D printen in full color toegankelijk maakt voor consumenten. Tot nu toe was het ontzettend duur om in kleur te printen en kon de casual gebruiker zich dus maar één of twee kleuren veroorloven. Cédric Kovacs-Johnson en Charles Haider brengen daar verandering in met de Spectrom. Een adapter van nog geen honderd dollar die standaard 3D printers in alle kleuren van de regenboog laat printen.

De Spectrom werkt met standaard FDM printers. Dit zijn printers die lange draden van plastic laagje voor laagje aan elkaar smelten en zo langzaam een product bouwen. De adapter voegt verf aan het plastic toe terwijl het smelt zodat de printer tussen verschillende kleuren kan wisselen.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om in meerdere kleuren te printen wanneer er gebruik werd gemaakt van meerdere printerkoppen; dat is natuurlijk een stuk duurder want daar is een speciale printer voor nodig. De Spectrom daarentegen werkt met standaard printers en communiceert met je computer om zo te bepalen wanneer er van kleur gewisseld moet worden.

Kovacs-Johnson en Haider zijn ongeveer anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het product. Er is nu een patent in aanvraag en wellicht starten de studenten een Kickstarter campagne. Het doel is om de adapter zo toegankelijk mogelijk te maken door het te laten werken met iedere printer. Wellicht staat over een jaar ieders keukentje vol met servies in alle kleuren van de regenboog.