De rijken worden rijker en de armen worden vervangen door robots

Dat robots steeds meer banen overnemen, is alom bekend. Maar de effecten daarvan worden nu steeds zichtbaarder. Volgens Bloomberg wordt het gat tussen arm en rijk in de VS steeds groter. Waar de rijken steeds rijker worden, verliezen de armen massaal hun banen.

Volgens Bloomberg is het gat tussen 2010 en 2015 gestegen van 29.200 dollar naar 189.600 dollar. En het is niet vreemd dat de robotisering hier aan bijdraagt.

“Technologische ontwikkelingen vervangen steeds vaker banen voor de lager en middelmatig opgeleide bevolking, terwijl het voordelen biedt voor banen voor hoogopgeleide mensen”, zegt Chad Sparber, een professor en chair of the economic department bij Colgate University. Simpel gezegd: kenniswerk blijft, maar banen als vuilnismannen worden vervangen.

Verschil arm en rijk

Jaren ’30

Zoals het er nu uitziet zet deze verschuiving de komende jaren door. Aan het begin van de jaren ’30 loopt 38 procent van de Amerikaanse banen het risico om geschrapt te worden, door de inzet van robots. Vooral in de detailhandel en groothandel, vervoer, opslag en productie is dit het geval.

Het grootste verschil in inkomens zie je dan ook in op de plekken waar veel technologische bedrijven zitten. In San Francisco, San Jose, Austin en Seattle wordt het gat steeds groter. En ook in Fairfield County in het zuidwesten van Connecticut groeit dat verschil. De rijkere mensen werken in de financiële wereld, verzekeringen en wetenschappelijke banen.

Kijken we naar steden met lagere inkomens, dan werkt ongeveer de helft in de detailhandel, productie, de bouw of in de administratie. Banen die gemakkelijk door robots over kunnen worden genomen.

Tijdelijke werknemers

Overigens kunnen we de schuld niet alleen bij robots leggen. Bedrijven gebruiken ook steeds vaker tijdelijke of part-time werknemers om de kosten te drukken. Als flexwerker verdien je dus beduidend minder, maar heb je misschien wel een grotere kans op een baan.

Voor de onderste 20 procent van de Amerikaanse samenleving zorgt het groeiende verschil tussen arm en rijk ondertussen voor grote problemen. Er zijn in het gehele land weinig betaalbare huizen, waardoor werknemers verder van hun werk af moeten gaan wonen. De reis naar werk wordt dus ook weer duurder, waardoor je nog minder geld overhoudt.