Innofest test blockchain en muntjes kopen via je smartphone tijdens Here Comes The Summer

Een paar bekende problemen bij festivals: kaartjes worden voor drie keer zoveel geld verkocht via Marktplaats, je staat uren in de rij voor muntjes en verkopers verbruiken bakken aan stroom. Innofest heeft daar oplossingen voor gevonden en gaat ze testen tijdens Here Comes The Summer op Vlieland dit weekend.

Innofest is een tijdelijke mini-maatschappij waarin startups, bedrijven en studenten oplossingen zoeken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. Ze proberen een festival of feest dus vooral nog leuker, groener en goedkoper te maken.

Probleem 1: te dure kaartjes

Tijdens Here Comes The Summer worden dus een aantal van die uitdagingen aangepakt. Een eerste is het probleem dat kaartjes via het internet vaak voor veel meer geld worden verkocht. Startup GUTS uit Amsterdam denkt hier een oplossing voor te hebben: blockchain.

Blockchain kennen we van de digitale valuta bitcoin. Hiermee wordt vastgelegd wie de eigenaar is van bepaalde data en hoeveel dat waard is. Die waarde kun je niet aanpassen, dus een ticket kan nooit voor meer of minder verkocht worden. Het entreebewijs koppelt GUTS vervolgens aan je mobiele nummer.

Tijdens het festival wordt dit concept getest in de vorm van crewcatering. Medewerkers kunnen met hun smartphone en een QR-code hun maaltijd op te halen. De code wordt gescand met een andere telefoon. GUTS gaat dit systeem tijdens de zomer ook op andere festivals testen.

Probleem 2: munten kopen

Nog zo’n alom bekend probleem op festivals: het halen van munten. Tegen de tijd dat je eindelijk aan de beurt bent verga je van de dorst en honger, en dan moet je ook nog eens in een eindeloze rij gaan staan voor een eetkraampje. “Dit kan toch sneller?”, denk ik dan vaak. En dat dachten Bunq en Dutchband ook.

De twee bedrijven hebben samen een systeem gemaakt waarmee je munten kan kopen via je smartphone. Vervolgens krijg je een code en kun je je munten ophalen bij een automaat. To be fair: hier staat waarschijnlijk ook een rij. Maar waarschijnlijk gaat het een stuk sneller dan op de traditionele manier. En tijdens Here Comes The Summer wordt dit systeem al gebruikt.

Probleem 3: energieverbruik

Iets wat je als bezoeker waarschijnlijk niet weet is dat een energieverbruiker bij een festival afrekent per aansluiting en niet voor de hoeveelheid verbruikte stroom. Dat betekent dus dat je een vast bedrag betaalt, ook al verbruik je misschien helemaal niet zoveel energie. En daardoor heb je ook geen motivatie om minder stroom te verbruiken: je betaalt er immers toch voor.

WattNow wil dat anders gaan aanpakken. Tijdens Here Comes The Summer gaat het bedrijf energiemetingen per verbruiker doen en zo onderzoeken hoe stroom beter af te rekenen is. Daarnaast ontwikkelt Loratec nodes die informatie versturen, die tijdens het festival ook getest wordt. Innofest wil namelijk weten of die nodes de informatie van de energiemetingen realtime kunnen versturen via het LoraWan Netwerk. Zo krijgt de verbruiker inzicht in zijn eigen gebruik en krijgt hij misschien wel een prikkel om te gaan besparen.

Oplossingen naar de echte wereld

De oplossingen die nu getest worden, zijn mogelijk niet alleen te gebruiken bij festivals, maar ook in de wereld daarbuiten. Innofest ziet festivals namelijk als een controleerbare minimaatschappij, waarin de uitdagingen vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij. Blijkt een oplossing dus te werken, dan zien we die later misschien ook wel terug buiten een festival.