De Rise: geen activity tracker, maar een zit-tracker

Met de huidige generatie trackers kun je tegenwoordig vrijwel alles meten: er zijn wearables om je activiteit te meten, je voedselinname bij te houden en om een correcte zithouding te bepalen. Maar er zijn nog geen trackers om te meten hoelang je per dag zit. Een mooie kans voor de bedenkers van de Rise.

De Rise meet namelijk niet hoeveel je beweegt, maar juist hoeveel je zit. Het kleine apparaatje, ongeveer zo groot als een euro-munt, wordt tussen de heup en de knieën geplaatst. Met behulp van verschillende accelerometers wordt bepaald of dat iemand zit of staat.

Rise2De gegevens worden vervolgens naar je smartphone gestuurd. In een app kun je bepaalde doelen instellen. Mocht je deze doelen niet lijken te halen, dan krijg je automatisch een notificatie die je aanmoedigt om meer te bewegen. Ook zit er in de app een mogelijkheid om je gegevens met vrienden te delen en te vergelijken.

De makers van de Rise willen met deze wearable mensen stimuleren om meer te gaan staan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zitten slecht voor je kan zijn. Volgens de makers Chris Fryer en Morgan Redfield is data verzamelen de eerste stap om verandering teweeg te brengen. Als mensen geconfronteerd worden met hun zit-data, zou dit voldoende stimulans moeten zijn om meer te gaan staan.

In de praktijk kan het echter nog wel eens moeilijk blijken om meer te gaan staan. Heb je een kantoorbaan en geen bureau om aan te staan, dan kan de Rise ondanks alle informatie, toch niet voor een gedragsverandering zorgen.

De Rise staat momenteel als campagne op Indiegogo. De zit-tracker is verkrijgbaar vanaf $39 en wordt naar verwachting in juli volgend jaar verzonden. Het apparaatje zou moeten werken met zowel Android als iOS.