De Amerikaanse overheid zal naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe wet aannemen, waarmee zij meer mogelijkheden krijgt om cybercriminelen uit het buitenland te bestraffen. Volgens The Washington Post zal president Barack Obama vandaag zijn handtekening zetten onder de nieuwe wet.
De nieuwe wet stelt de Amerikaanse overheid in staat om een nieuw systeem op te zetten, waardoor het sancties kan opleggen aan buitenlandse cybercriminelen en organisaties. Amerikaanse organisaties worden regelmatig getroffen door cyberaanvallen uit het buitenland, maar de overheid is vooralsnog niet in staat om de ‘hackers’ te bestraffen middels het opleggen van sancties. Met de nieuwe wet hoopt president Obama de cyberaanvallen op de Amerikaanse organisaties terug te dringen, omdat de overheid nu wel op kan treden tegen de buitenlandse misdadigers.
Cybercriminelen en organisaties uit het buitenland, die cyberaanvallen plegen op Amerikaanse organisaties, kunnen hierdoor diverse sancties tegemoet zien. Onder de sancties bevinden zich onder andere het bevriezen van tegoeden en een verbod op commerciële activiteiten met Amerikaanse organisaties. Hiermee hoopt de Amerikaanse overheid de criminelen en organisaties financieel te raken.
De Amerikaanse organisaties worden regelmatig getroffen door cyberaanvallen uit het buitenland, waarbij criminelen zich schuldig maken aan het stelen van persoonsgegevens, bedrijfsspionage en het ontregelen van systemen. Via de wet hoopt de Amerikaanse overheid het aantal cyberaanvallen tegen te gaan, waardoor de veiligheid van het land wordt gewaarborgd.
Het is niet de eerste keer dat Obama een dergelijke wet wilt doorvoeren om de veiligheid van het land te beschermen. Eerder voerde de Amerikaanse president al een wet in die informatie- en kennisdeling verplicht tussen organisaties en de overheid.