Deadline nieuwe privacywet door 8 EU-landen gemist

Europa, Europese Unie, GDPR, uploadfilter, Europese Verkiezingen

8 EU-landen missen de deadline voor het omzetten van de nieuwe Europese wetgeving voor privacy- en gegevensbescherming in nationale wetten. Dat meldt NU.nl. Op 25 mei gaat de zogenaamde Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in werking.

De wet werd in 2016 aangenomen. Volgens de nieuwe wet moeten overheden, bedrijven en andere organisaties aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe ze die gebruiken en beveiligen.

Deadline gemist

De landen die de deadline missen zijn België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Tsjechië en Slovenië. EU-commissaris Verja Jourova was hier verrast door, omdat landen lang de tijd kregen om de wetgevingen aan te passen.

Mogelijke oorzaken voor het missen van de deadline zijn volgens haar onderschatting en nalatigheid. Mogelijk krijgen de landen een inbreukprocedure als ze van de regels afwijken.

Zes andere landen hebben de wetgeving aan het einde van mei of begin juni op orde. In Nederland werd de wetgeving afgelopen dinsdag goedgekeurd door de Eerste Kamer. Daarmee heeft ons land de deadline dus net op tijd behaald.