Deel je foto via geluidsgolven met Chirp

Meer dierennieuws op Numrush vandaag. Want na de sms-ende schapen hebben we nu te maken met content delende vogeltjes. Nou ja, niet helemaal dan. De nieuwe app “Chirp” leent niet alleen zijn naam, maar ook de manier waarop vogels content delen van onze gevleugelde vrienden. Via geluidsgolven verstuurt de app foto’s, notities en muziek van de ene telefoon naar de andere.

Eigenlijk zijn we nog steeds op zoek naar de ideale manier om content met elkaar te delen zonder al te veel gehannes. Bump leek wel wat, lekker de telefoons “boksen” om te delen. NFC zou het worden, maar nog lang niet elke fabrikant wil aan de slag met de chips. De ervaring die Dropbox biedt is tamelijk drempelloos maar volledig digitaal. Het voelt als een omweg om te moeten e-mailen als ik gewoon een foto van mijn telefoon met jou zou willen delen.

Chirp, van – ha ha – producent Animal Systems, is een app die het allemaal wat minder technisch probeert op te lossen. Wanneer je een foto besluit te delen, speelt je telefoon een liedje af. De ontvangende telefoon herkent het deuntje en haalt de content binnen. Simpel als dat. Volgens de CEO niet zomaar: “We’ve been looking at how biology encodes information, in this case, and playing around with various related ideas, all with mobile as the starting point. Chirp was the best idea, so we went with that!”

Snel is het verzenden van een berichtje of foto via Chirp niet te noemen. Je moet je voorstellen dat data via geluidsgolven – net als vroeger bij de fax of modem – met behoorlijk beperkingen te maken heeft. Technisch bezien heeft elke Chirp zo’n 20 verschillende tonen in zich, totaal ongeveer 50 bit informatie. Precies genoeg voor een specifieke URL die de app vervolgens oproept en binnenhaalt om de daadwerkelijke content op te vissen. Wacht! Dus eigenlijk is een Chirp eigenlijk een audiotechnische QR code?!

En met die vergelijking lijkt ook de slagingskans tamelijk vast te staan. Natuurlijk is Chirp niet het mechanisme van de toekomst. Maar wel een ontzettend grappig en goed uitgevoerd concept en een organische blik op data communicatie!