Nieuw type hartmeter waarschuwt schaapsherder voor naderende wolf

Het romantische beeld van de eenzame scheepsherder, turend over de weide, wakend over zijn kudde staat op het punt om op zijn kop gezet te worden. Want als de uitkomsten van een recent Zwitsers onderzoek op grote schaal worden toegepast, zal de herder voortaan aan het smsen slaan met zijn schaapjes.

Tijdens een onderzoek in de Zwitserse Alpen werden tien schapen uitgerust met een nieuw prototype hart meter en onderworpen aan een gesimuleerde aanval van een wolf. De hartmeters, verwerkt in een niet tot last zijnde halsband, merkte vervolgens dat de hartslag van de dieren omhoog sprong van 60-80 BPM naar maar liefst 225 BPM.

Het team achter het experiment hoopt nu de halsbanden uit te kunnen breiden met een verbindingsmechaniek om bij zulke excessieve stijgingen automatisch een tekstbericht te sturen naar de herder. In 2013 zullen de onderzoekers het experiment op deze manier in ieder geval uitbreiden naar meer plaatsen in Zwitserland en Frankrijk, waar steeds meer schapen het slachtoffer worden van wolven.

Een herdershond 2.0 dus eigenlijk en dat is precies wat het team wil bereiken. Het is voor herders van een kleine kudde namelijk tamelijk kostbaar om een herdershond te onderhouden en dit zou dus een betaalbaar alternatief zijn.