Deel van Nederlandse organisatie Mars One is failliet

De Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp had een mooie droom: een kolonie op mars zetten. Daar richtte hij het bedrijf Mars One voor op. Maar het deel van het bedrijf dat daadwerkelijk winst moest maken, is in januari failliet verklaard. Dat meldt Engadget.

Mars One werd eerder al in twee organisaties opgesplitst: de Foundation, een non-profit, en Ventures. Ventures werd op 15 januari failliet verklaard, terwijl het toen nog op 100 miljoen dollar gewaardeerd werd.

Hoe het precies met de Foundation staat, is helaas onbekend. Dit deel van het bedrijf financiert zichzelf door licentiekosten in rekening te brengen bij zijn commerciële partner. Lansdorp zegt tegenover Engadget dat de Foundation nog steeds wel operationeel is, maar niets kan doen zonder verdere investeringen.

Lansdorp stelt verder dat hij met andere partijen werkt om “een oplossing” te vinden.

TV-serie

Lansdorp had in eerste instantie bedacht dat een TV-serie met de benodigde financiering zou komen om het gehele kolonieproject van de grond te krijgen. Daarbij was het idee dat Mars One de achtergrond zou zijn voor ’s werelds duurste reality-serie, waarbij mensen op Aarde het kolonisatieproces konden volgen op TV.

Als onderdeel van die gedachte werden potentiële kolonisten uit een pool van vrijwilligers gehaald. Over hen werden documentaires gemaakt, die verkocht werden. De laatste aankondiging van het bedrijf was in juli vorig jaar, toen het een investeringsdeal met Phoenix Enterprises aankondigde.

Phoenix zou 12 miljoen euro gaan investeren in het jaar. Het geld zou gebruikt worden om de Foundation de licentiekosten te betalen, Ventures opnieuw op de beurs in Frankfurt te plaatsen en verder te gaan met de selectie van kolonisten. Maar dat is dus niet gelukt, gezien Ventures nu failliet is.