Rusland gaat verbinding met internet verbreken als onderdeel van experiment

De Russische autoriteiten en grote internetproviders zijn van plan om het land van het internet af te halen als onderdeel van een gepland experiment. De reden achter de proef is om inzicht te krijgen in en feedback en wijzigingen te bieden voor een voorgestelde wet die in december vorig jaar werd geïntroduceerd, meldt ZDNet.

Een eerste versie van die wet eist dat Russische internetproviders ervoor moeten zorgen dat het Russische internet (Runet) onafhankelijk blijft als er buitenlandse pogingen zijn om het land van de rest van het internet te halen.

Daarnaast moeten Russische telecombedrijven de “technische benodigdheden” installeren om al het Russische internetverkeer om te leiden naar punten die goedgekeurd zijn of gemanaged worden door Roskomnazor, de Russische telecomwaakhond.

Roskomnazor gaat het verkeer inspecteren om verboden content te blokkeren en om ervoor te zorgen dat verkeer tussen Russische gebruikers in het land blijft, en niet nodeloos omgeleid wordt via servers in andere landen.

Proef

Wanneer de test precies plaatsvindt, is onbekend. De bedoeling is echter dat dit voor 1 april is, want dat is de deadline om wijzigingen aan de voorgestelde wet in te dienen.

Alle internetproviders zouden het eens zijn met de doelen van de wet, maar het niet eens met de technische implementaties. Zij denken dat dit voor grote verstoringen gaat zorgen voor het Russische internetverkeer. De test geeft de providers data over hoe hun netwerken zouden reageren.