Delft Hyperloop wordt startup met investering van de NS

Kun je over tien jaar met de hyperloop van Eindhoven naar Amsterdam? Als het aan de NS ligt wel. Het spoorbedrijf investeert namelijk 300.000 euro in de ontwikkeling van de hyperloop, een futuristisch vervoersmiddel waarbij capsules met een snelheid van ruim 1000 km/u door een vacuümbuis razen. Het investeringsfonds UNIIQ uit Zuid-Holland draagt een zelfde bedrag bij. Dat geld gaat naar HARDT, een nieuwe startup die voortkomt uit Delft Hyperloop.

Delft Hyperloop was het team van de TU Delft dat het afgelopen jaar meedeed aan de ontwerpwedstrijd voor een hyperloopcapsule van SpaceX. Uiteindelijk wonnen ze deze Hyperloop Pod Competition vorige maand met het prototype dat ze bouwden en ook echt hebben getest op het terrein van SpaceX in Californië. Een deel van de studenten uit het Delft Hyperloop-team is nu HARDT gestart.

De officiële bekendmaking van de oprichting van HARDT en de bijbehorende investeringen vond plaats toen de studenten vandaag werden gehuldigd op het Ministerie van Economische Zaken vanwege hun bijzondere presentatie. De startup wil de technologie achter de hyperloop de komende jaren verder ontwikkelen zodat dit futuristische vervoersmiddel ook echt werkelijkheid wordt. Het bedrijf is daarbij ambitieus en wil binnen vier jaar een werkende capsule en een testbuis op volle schaal te ontwikkelen. Bij de Hyperloop Pod Competition werd nog op halve schaal gewerkt.

NS

Dat de NS geld in een startup investeert, klinkt bijzonder, maar is het niet. Het bedrijf namelijk sinds ruim een jaar speciaal fonds om te kunnen investeren in innovaties op het gebied van mobiliteit: het NS Innovatiefonds. HARDT is echter wel de eerste die geld krijgt sinds de start hiervan, legt de NS uit:

Met dergelijke investeringen willen we voorop blijven lopen: Hyperloop blijft de komende jaren een zaak van experimenteel onderzoek en ontwikkeling. NS verwacht wél dat HARDT in staat zal zijn technologie te ontwikkelen die mogelijk ook gebruikt kan worden bij onze treinen. En daar willen we natuurlijk bij zijn. NS speelt een centrale rol in de Nederlandse mobiliteit en stimuleert ontwikkelingen die dit verder gaan brengen. Ook is NS de komende jaren hard op zoek naar technisch talent. Met deze investering willen we het enthousiasme voor technische studies bij scholieren en studenten vergroten.

Verdere details over de plannen van HARDT zijn nog niet bekend gemaakt.