‘Democraten VS willen 3.000 aan Rusland gelinkte Facebook-advertenties vrijgeven’

Facebook

De Amerikaanse Democraten willen 3.000 Facebook-advertenties die gekoppeld zijn aan Rusland vrijgeven. Dat stelt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Sommige bronnen stellen dat de advertenties deze week al naar buiten worden gebracht.

Het kan echter zo zijn dat het nog even duurt voor de advertenties verschijnen. Reden is dat Facebook en de Democraten moeten overleggen hoeveel informatie over gebruikers die de advertenties hebben gezien er naar buiten mag komen. De reclames zijn volgens Facebook ingekocht door de Russische Internet Research Agency (IRA). De IRA staat bekend als ’trollenfabriek’.

De Democraten zouden plaatjes van de advertenties naar buiten willen brengen. Daarnaast wordt bekendgemaakt welke doelgroepen de advertenties hadden, hoeveel er voor de reclames is betaald en hoeveel gebruikers ze hebben gezien.

De reclames werden door Facebook zelf overgedragen aan het Amerikaanse Congres tijdens het onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De advertenties werden toen echter niet openbaar gemaakt.

Onderzoek afgerond

Het onderzoek van de Republikeinen naar de Russische inmenging is enkele weken afgerond. De Republikeinen stellen dat er geen overeenkomst was tussen de campagne van Donald Trump en de Russen. Maar volgens de Democraten is het onderzoek nog lang niet afgerond.