Depressief of niet? De sensoren in je smartphone meten het voor je

De sensoren in je smartphone kunnen in de toekomst mogelijk signaleren of je last hebt van een depressie. Onderzoekers kunnen die conclusie trekken op basis van je telefoongebruik en GPS-gegevens. De uitkomst van de tests met proefpersonen bleek in 87 procent van de gevallen te kloppen, zo lezen we in de Journal of Medical Internet Research.

Depressies komen helaas vaak voor in Nederland. Sterker nog: uit recente cijfers blijkt dat Nederlanders het depresiefste volk van Europa zijn. Niet bepaald een titel om trots op te zijn, maar des te beter is het om te weten dat er onderzocht wordt hoe je depressies vroegtijdig kunt signaleren. Gedragsonderzoeker David Mohr hoopt dan ook dat zijn app om depresiviteit te meten snel in de praktijk gebruikt kan worden.

Het onderzoeksteam testte Purple Robot, zoals de app heet, onlangs onder een groep van veertig proefpersonen. Voorafgaand aan het onderzoek vulden zij een formulier in over hun gemoedstoestand. Vervolgens volgde de app twee weken alles wat ze deden. Je kunt depressiviteit bijvoorbeeld signaleren door te bekijken hoe vaak iemand de deur uit gaat, terwijl ook overmatig telefoongebruik kan duiden op neerslachtige gevoelens.

unnamed-3

Ook interessant: hoe depressiever iemand is, hoe onregelmatiger zijn of haar schema. Depressieve mensen gaan bijvoorbeeld niet op vaste tijden de deur uit om boodschappen te doen, vertelt Sohrob Saeb, co-auteur van het onderzoeksrapport. Het team gebruikt ook allerlei andere informatie om te concluderen of iemand depressief is, maar daarover kan het voorlopig niets bekend maken.

De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopgevend, want in 87 procent van de gevallen bleken de onderzoekers te kunnen zien of iemand wel of niet depressief is. Mohr trekt dan ook de voorzichtige conclusie dat apps gebruikt kunnen worden om depressies vast te stellen. Het is nu de bedoeling dat er een groter vervolgonderzoek komt, waarbij rekening wordt gehouden met meer variabelen. “We hebben nu bijvoorbeeld niet gekeken of iemand zijn telefoon privé gebruikt of onder werktijd. Het kan daarnaast interessant zijn om te analyseren of iemand vooral berichtenapps gebruikt of juist veel video’s kijkt. Deze input kan de resultaten van onze app alleen maar preciezer maken.”