Detecteren adblockers zonder toestemming gebruikers illegaal binnen de EU

Websites mogen in de EU niet detecteren of bezoekers een adblocker gebruiken, tenzij ze daar vooraf toestemming voor geven. Dat laat de Europese Commissie weten na vragen van privacy-activist Alexander Hanff.

De laatste tijd zie je steeds meer sites controleren of mensen adblockers gebruiken. Sommige sites vragen vervolgens vriendelijk om deze uit te schakelen, andere blokkeren toegang tot de site compleet voor mensen die advertenties weigeren. Ook in Nederland passen sites dit toe, bijvoorbeeld NU.nl en RTL Nederland. Laatstgenoemde heeft overigens wel een originele aanpak: gebruikers krijgen video’s in zwart-wit te zien als ze de pre-rolls blokkeren.

Hanff wil een juridische procedure starten om een einde te maken aan adblocker-detectie in Europa. Ook gaat hij een site starten met een soort zwarte lijst van sites die deze techniek toepassen.

Een paar dagen geleden publiceerde The Stack een interessante analyse van sites die gebruikers van adblockers de toegang tot hun sites ontzeggen. Hieruit kwam naar voren dat deze sites hun bezoek zien teruglopen. Nu kun je natuurlijk nooit 1-op-1 concluderen dat dit voortkomt uit de adblockers-blokkade, maar het is in ieder geval een opvallende correlatie.