Miljoenen Android-apps vanaf volgend maand waarschijnlijk beschikbaar op Chromebooks

Het lijkt erop dat Google binnenkort Chromebook-gebruikers toegang gaat geven tot de Google Play Store, zodat zij Android-apps op hun laptop kunnen draaien. Een Reddit-gebruiker ontdekte dit weekend de mogelijkheid om dit aan te zetten in de nieuwste versie van Chrome OS, maar de instelling verdween ook vrij snel weer. De broncode van Chrome OS bevestigt echter de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de Google Play Store, schrijft Ars Technica.

Het idee om Android-apps te laten draaien op Chrome OS is niet nieuw. Sowieso gaan er al lange tijd geruchten over een verdere integratie tussen de twee besturingssystemen van Google. Al sinds 2014 is Google ook daadwerkelijk bezig met kleinschalige initiatieven om een aantal Android-apps op Chrome OS aan te bieden. Nu lijkt Google de deuren dus verder open te gooien; waarschijnlijk volgt de officiële aankondiging op ontwikkelaarscongres Google I/O volgende maand.

Apps

Het breed beschikbaar maken van Android-apps op Chrome OS is erg interessant, omdat het de goedkope Chromebooks nog veelzijdiger maakt. Tot nu toe is het besturingssysteem enkel een webbrowser, waarbij apps in werkelijkheid gewoon websites zijn. Native apps in de vorm van Android bieden nieuwe mogelijkheden.

Een groot nadeel is dat dat Android apps natuurlijk gebouwd zijn voor bediening op touchscreens en dat de meeste apps ontworpen zijn voor kleine telefoonschermen. Een veelgehoord kritiekpunt op Google’s Pixel C-tablet (een luxe tablet dat op Android draait), is dan ook dat een fantastisch apparaat is, maar de apps allemaal opgerekte telefoonapps zijn. Een probleem dat zich waarschijnlijk ook bij de Chromebooks zal openbaren.

Hopelijk zorgt het open zetten van Chrome OS ervoor dat ontwikkelaars aan de slag gaan met apps die specifiek bedoeld zijn voor grote schermen.