Deus EM-Machina laat je slimme apparaten besturen met je smartphone door er op te tikken

Deus EM-Machina

Leuk hoor, al die slimme apparaten, maar soms ben je lang aan het zoeken naar de app die het bestuurd. Met de grote hoeveelheid slimme apparaten komt ook een steeds langere lijst aan applicaties die ze besturen. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University bedachten een oplossing: Deus EM-Machina. Daarmee open je de bijbehorende app door op een apparaat te tikken met je smartphone, schrijft TechCrunch.

Het systeem van de onderzoekers maakt gebruik van de elektromagnetische verstoringen die elektrische apparaten uitzenden. Op de smartphone zit een zogenaamde EM-sensor die aan de hand daarvan detecteert op welk apparaat het ligt. Vervolgens komt er een menu omhoog met daarin alles wat je met het apparaat kunt doen. Je kunt echter ook de bijbehorende app laten opstarten. Simpel gezegd: je tikt met je telefoon op een apparaat en kunt het direct besturen. Handig als je de app niet meer kunt vinden.

En dan zijn er direct voorbeelden te over. Je kunt je thermostaat besturen, een router configureren, een document op je computer snel laten afdrukken, tekst van je telefoon naar je computer sturen en zoveel meer. Het enige wat je hoeft te doen is met je telefoon tegen het apparaat te tikken. Natuurlijk moeten deze toepassingen nog wel gebouwd worden, maar het vooruitzicht is een mooie.

Nog niet perfect

Nadeel is wel dat de apparaten open moeten zijn, anders is het voor de smartphone niet mogelijk om de bijbehorende informatie af te lezen. Dat is op dit moment lang niet altijd het geval, waardoor er flink wat limieten aan de mogelijkheden zitten.

Daarnaast is het niet mogelijk om meerdere van dezelfde apparaten te herkennen op een smartphone. Met andere woorden: als je een slimme thermostaat in je woonkamer en slaapkamer hebt, herkent je telefoon er maar een. Verder kan elektriciteit van andere apparaten en bijvoorbeeld stopcontacten voor ruis zorgen, waardoor het systeem niet altijd even goed werkt. Tot slot werkt het detecteren niet als een IoT-apparaat uit staat.

Er zijn dus nog wat verbeterpunten, maar het eerste resultaat is positief. Wie weet zien we dit systeem over een paar jaar wel terug op iedere smartphone.