FCC: ‘Servers getroffen door DDoS-aanval na netneutraliteit-show van John Oliver’

John Oliver besteedde afgelopen weekend aandacht aan netneutraliteit, nu de regels in Amerika lijken te veranderen. Tijdens zijn show Last Week Tonight riep hij zijn kijkers op om de FCC te bestoken met berichten om te laten weten dat ze het niet eens zijn met de plannen. En inderdaad: niet lang daarna lag de website plat. Maar volgens de telecomwaakhond is dit te danken aan een DDoS-aanval, schrijft The Guardian.

Netneutraliteit is in Amerika weer een hot topic. Drie jaar geleden stelde president Obama de huidige regels in, maar president Trump vindt het heerlijk om Obama’s successen ongedaan te maken. Bovendien is Ajit Pai de nieuwe voorzitter van de FCC en hij heeft het niet zo op netneutraliteit. Hij wil de regels afschaffen, tot woede van ontzettend veel partijen. En van John Oliver dus.

Niet lang na de tirade van John Oliver zondagavond was het reageersysteem van de FCC niet langer bereikbaar. Het doet denken aan de situatie van drie jaar geleden. Ook toen hield Oliver een show over netneutraliteit en ook toen was de website onbereikbaar. Oorzaak? Ontzettend veel mensen reageerden op de voorgestelde regels. Zoveel, dat de website het niet meer trok.

Maar volgens de FCC is dat nu dus niet het geval. Nu was het probleem een DDoS-aanval. “Het waren bewuste pogingen door externe actoren om het systeem van de FCC te bombarderen met verkeer”, aldus David Bray, chief information officer van de telecommunicatiewaakhond.

DDoS of teveel bezoek?

Maar het is natuurlijk maar de vraag of dit wel klopt. Voor hetzelfde geld heeft Oliver hetzelfde kunstje nog eens klaargespeeld en lag de website weer plat door de hoeveelheid bezoekers. Dat wil de FCC natuurlijk niet naar buiten brengen en een DDoS-aanval geeft inderdaad hetzelfde effect.

Het is dan ook niet vreemd dat Evan Greer, campaign director van de internetactivistengroep Fight for the Future, wil dat de FCC de gegevens naar buiten brengt. “De FCC moet direct zijn logs afgeven aan een onafhankelijke beveiligingsanalist die kan vaststellen wat er precies gebeurd is. Het publiek verdient het om de waarheid te weten en de FCC heeft de verantwoordelijkheid om een werkende website te onderhouden om feedback van het publiek te ontvangen.”

Of de FCC hier gehoor aan gaat geven is afwachten, maar ik verwacht het niet.