Deze 3D geprinte helm verandert van vorm op basis van onze gedachten

Behnaz Farahi heeft een 3D geprinte ‘helm’ ontwikkeld die van vorm kan veranderen op basis van hersenactiviteit. Waarom zou iemand zoiets willen ontwikkelen?

Farahi, een ontwerper en architect, is zeer geïnteresseerd in interactieve omgevingen in relatie tot het menselijk lichaam. Om deze reden is hij begonnen aan de ontwikkeling van de Synapse, zoals de helm heet.

synapse-brain-sensor-964x644

De Synapse is een helm die kan overvloeien in een andere vorm op basis van hersenactiviteit. Het ultieme doel van Farahi is om een soort tweede huid te ontwikkelen via 3D printing, die zich kan aanpassen op basis van van het menselijk lichaam.

Het project van de Synapse is onderdeel van dit grote doel, waarbij hij probeert om een relatie te leggen tussen hersenactiviteit en de omgeving om ons heen. Via gedachten zouden we onze omgeving moeten kunnen controleren.

synapse-helmet-964x644

De Synapse is gemaakt van een bestaande (maar iets aangepaste) EEG chip van Neurosky. Deze chip is in staat om hersenactiviteit te ‘lezen’ en om deze data op te slaan. De chip heeft Farahi geïntegreerd in een Mindflex headset.

Op basis van de gemeten data vloeit de helm over in een andere vorm. Hiermee laat Farahi zien dat het mogelijk is om een product te vervormen op basis van gedachten.

Farahi heeft de Synapse geproduceerd met behulp van het programma Autodesk Object Connex500. Dit programma biedt hulp bij het multi-materiaal 3D printen.

De ontwerper is overigens niet de eerste die hersenactiviteit als onderdeel voor een product gebruikt. Onder andere Philips en Accenture ontwikkelden al een systeem waarbij hersenactiviteit hardware kan aansturen.