Deze 3D-geprinte pleister kan je helpen herstellen van een hartaanval

Pleisters zijn misschien wel het meest gebruikte product uit de verbanddoos. Een snijwond of een lelijke schaafwond bedek je er gemakkelijk mee, zodat het bloeden stopt, je kleding schoon blijft en de wond niet geïnfecteerd raakt. Maar als er een wond ín je lijf zit, werkt een pleister niet. Een stel wetenschappers heeft echter een 3D-geprinte pleister ontwikkeld die wel inwendig kan worden gebruikt.

De onderzoekers hebben een 3D-geprinte pleister gemaakt van cellen ontwikkeld die je hart helpt herstellen, schrijft de University of Minnesota. Hierbij worden stamstellen – gebaseerd op volwassen hartcellen – op een 3D-scan van de proteïnen in een hart gelegd. Als de cellen groeien, wordt de structuur van het hartweefsel nagemaakt en gaat het synchroon kloppen. Met andere woorden: er zit dan een pleister op je hart.

Muis

Het team van onderzoekers heeft het prototype al uitgeprobeerd op een muis. Het dier zag vervolgens een “significante toename” in zijn capaciteit binnen vier weken. Bovendien werd de ‘pleister’ uiteindelijk opgenomen in het hart. Je hoeft dus niet nog een keer onder het mes om hem weer weg te halen.

Nu moet ik er wel bijzeggen dat het een stuk eenvoudiger is om het hart van een muis te repareren dan dat van een mens. Maar volgens de onderzoekers is het slechts een kwestie van tijd voor het ook bij ons toe te passen is. Ergens de aankomende paar jaar moet dit punt zelfs al bereikt zijn. En dat betekent dat je alleen maar een pleister op je hart hoeft te laten plaatsen en te wachten tot je beter bent als je een hartaanval hebt gehad. Een mooi vooruitzicht.

De foto boven dit artikel is gemaakt door Patrick O’Leary.