’s Werelds eerste 3D-handscanner: De Curatio

Heb je ooit een 3D-scan van je voet willen maken? Of van bijvoorbeeld je hoofd? De meeste 3D-scanners maken dit vrij lastig doordat ze vaak hele objecten scannen. De recent afgestudeerde Pieter Smakman ontwikkelde daarom in samenwerking met de TU Delft en Vectory 3 de Curatio-scanner.

De Curatio-scanner is ’s werelds eerste 3D-handscanner. Voor deze scanner gebruikte Smakman een aantal Raspberri Pi’s, laserpunten en zo’n 32 camera’s. Waar vele 3D-scanners alleen hele objecten kunnen scannen, is de Curatio-scanner instaat om juist een bepaald gedeelte van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je hand te kunnen scannen.

Door middel van de lasers, die allerlei referentiepunten maken is de software in staat om een 3D-visualisatie van de hand te maken. In plaats van een apparaat dat om je hand heen draait, hoef je hier alleen maar je hand ‘in te steken’.

Door middel van de 3D-visualisatie van het object kan daarna bijvoorbeeld een op maat gemaakt object ontwikkeld worden. Zo zou er bijvoorbeeld aan de hand van een scan van de hand een brace voor je geproduceerd kunnen worden.

Engadget laat dan ook weten dat het niet zeker is of de Curatio ook daadwerkelijk op de markt gebracht gaat worden, maar dat het zeker potentie heeft voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg.