Frankrijk wil duizend kilometer aan fietspaden met zonnepanelen aanleggen

De Franse overheid heeft plannen om honderden kilometers fietspaden met zonnepanelen aan te leggen. Frankrijk verwacht hiermee zo’n 8 procent van de energie op te wekken die er nodig is om de Franse bevolking van energie te kunnen voorzien.

Volgens Fast Company wordt er de aankomende vijf jaar bijna 1000 kilometer aan Wattway-zonnepanelen gelegd op de Franse fietspaden. Frankrijk volgt hiermee Nederland en Korea op die al eerder van deze fietspaden aanlegden.

De panelen worden direct op de weg gelijmd en zijn sterk genoeg om er bijvoorbeeld vrachtwagens overheen te laten rijden. Volgens de ontwikkelaar Colas kan slechts 1 kilometer aan zonnepanelen al genoeg energie opwekken voor een stad met 5000 inwoners.

In Nederland ligt er sinds november 2015 in de Noord-Hollandse plaats Krommenie al 70 meter aan zonnepanelen die fungeren als fietspad. Hier overheen ligt een glazen plaat van 1 centimeter dik en een speciale coating die schade aan de zonnepanelen moet voorkomen.

Het fietspad werd aangelegd als een pilotproject van drie jaar, genaamd SolaRoad. Na een aantal maanden bleek echter al dat de opbrengst van de zonnepanelen boven verwachting hoog was. De buitenlandse media volgde het project op de voet en lijkt het idee nu over te nemen.