Dit zijn de 5 beste gadgets en wearables voor tennissers

Volgens de meteorologen hebben we de winter achter ons gelaten en mogen we ons opmaken voor een prachtig voorjaar. Het voorjaar brengt zoals altijd ook weer de start van een nieuw tennisseizoen met zich mee.

Aangezien technologie steeds belangrijker wordt voor de sportwereld, ontkomen ook tennisspelers niet aan dergelijke gadgets. Om je alvast een stapje op weg te helpen zette Numrush de 5 meest onmisbare gadgets voor tennisliefhebbers op een rij.

Zepp Tennis Swing Analyser (€149,95)

zepp swing analyser

Waar kunnen we dan beter beginnen dan bij het meest noodzakelijk element van tennis: het racket. De Zepp Tennis Swing Analyser helpt je om nog meer uit je verbluffende backhand te halen. Het systeem is uitgerust met een bewegingssensor en houdt gedurende een wedstrijd exact bij hoe veel forehands, backhands en smashes je hebt geslagen. Dit is echter nog niet alles, je ziet ook precies met welke snelheid je de ballen naar de andere kant van de baan slaat en hoe veel topspin je de bal hebt meegegeven.

Je kunt de sensor eenvoudig op je racket bevestigen waarna je het systeem verbindt met een iOS app. Vanaf het moment dat je de devices met elkaar hebt verbonden kun je realtime alle activiteit meten. Dit houdt in dat je de gegevens tijdens de pauzes en na afloop uitgebreid kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk om de voortgang over een langere tijd in te zien, waardoor je direct ziet of bepaalde trainingsmethoden effect hebben.

Ook geeft de app je tips om blessures te voorkomen, wat zeker handig is aan het begin van het seizoen. Verder kun je via de app ook de gegevens van andere tennisspelers bekijken en je eigen gegevens delen met vrienden. Hiermee kun je elkaar blijven motiveren om nog beter te worden.

Adidas Speed Cell (€80)

adidas speedcell

Tijdens een gemiddeld potje tennis loop je van links naar rechts en zet je diverse sprints in. Uiteraard wil je ook bijhouden welke afstand je in totaal hebt afgelegd en welke sprint het meest explosief was. Met de Speed Cell van Adidas kun je dergelijke activiteit in kaart brengen, waardoor je een overzicht krijgt van al je inspanningen. In tegenstelling tot de meeste activity trackers draag je de Speed Cell in je schoen.

De Speed Cell is een activity tracker die je aan elke schoen kunt bevestigen. Door de tracker achter de veters te verstoppen zul je er tijdens het tennissen geen last van hebben en kan de tracker zijn werk doen. Zo is de Speed Cell onder andere in staat om alle bewegingen te meten en houdt het de gelopen afstand, topsnelheid, gemiddelde snelheid en het aantal sprints bij.

Het enige nadeel is dat je alle gegevens via een USB-kabel moet overzetten naar je computer, waardoor het extra werk kost. Wil je meer uit de Speed Cell halen dan is het aan te raden om ook nieuwe schoenen van de Adidas MiCoach -lijn aan te schaffen. Deze schoenen zijn uitgerust met een speciale plek in de binnenzool waar je de tracker kunt plaatsen. Vervolgens doet de tracker exact hetzelfde, maar kun je de Speed Cell verbinden met Adidas sportplatform. Hierdoor heb je alle resultaten direct beschikbaar op je smartphone of tablet.

De Speed Cell is overigens ook geschikt voor andere sporten zoals hardlopen en voetbal.

Smart Tennis Sensor Sony (n.n.b.)

001_sony_smart_tennis_sensor

Ook Sony is bezig met de ontwikkeling van een slimme sensor die je aan het racket moet bevestigen. De Smart Tennis Sensor werd gelanceerd tijdens de CES in 2014, maar vooralsnog heeft de sensor nog niet zijn intrede op de markt gedaan. Echter is de kans groot dat Sony dit voorjaar de sensor gaat uitbrengen, waardoor we het de moeite waard vinden om de sensor mee te nemen in het lijstje.

Volgens ingewijden mogen we grootste prestaties verwachten van Sony’s tennis sensor. Naast de ‘standaard’ functionaliteiten zoals het meten van de slagsnelheid, slagtechniek, forehands en backhands kun je de gegenereerde data achteraf samen laten smelten in videobeelden. Hiervoor dien je wel een toeschouwer mee te nemen die de wedstrijd filmt, zodat je daarna de data aan de video kunt toevoegen.

Uiteraard kun je de sensor verbinden via Bluetooth, zodat je alle data kunt inzien via de iOS en Android app.

Babolat Play Pure Drive (€299,90)

BABOLAT PLAY PURE DRIVE

Een lijstje met gadgets voor tennis is nooit compleet zonder een speeltje van Babolat. De Babolat Play Pure Drive is een tennisracket met een geïntegreerde sensor in het handvat. Via het racket kun je onder andere zien hoe veel progressie je boekt, wat je sterke kanten zijn en hoe het ervoor staat met je uithoudingsvermogen.

Zo meet het racket onder andere je speelstijl, nieuwe technieken en wanneer je de backhand verbeterd. Daarnaast onthoud de bijbehorende app precies wat je persoonlijk record is en krijg je direct een melding als je het record verbreekt. Hiermee hoopt Babolat om je nog meer te motiveren, zodat je altijd naar het hoogst haalbare streeft.

Via het overzicht van alle gegevens, dat je in de app kunt aflezen, weet je exact welke slagen je het meeste gebruikt en welke slagen je nog moet leren. Op deze manier kun je meer variaties in je spel aanbrengen en weet je precies op welke onderdelen je moet trainen. Uiteraard houdt het racker ook bij hoe veel topspin je gebruikt, hoe veel rally’s je speelt en welke kracht daarmee gepaard gaat.

Pocket Radar Ball Coach (€299,95)

pocket radar ball touch

Eén van de belangrijkste wapens binnen de tennissport is de service. Over het algemeen geldt: hoe harder de service, hoe moeilijker om de bal terug te slaan. Dit is exact de reden waarom de Pocket Radar Ball Coach is ontworpen. Het apparaatje, dat qua prijs flink boven de rest uitstijgt, is gericht op echte fanatiekelingen die hun service willen verbeteren.

De Pocket Radar Ball Coach richt zich op het meten van de snelheid van de bal in de lucht, waarbij spelers achter elkaar oefenen op hun service. Zo zal het apparaat 25 opslagen achter elkaar onthouden, waarna je kunt zien of er al verbetering in je service komt. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van nauwkeurigheid en weet exact te melden wat de snelheid van de bal is op het moment dat de bal door de lucht zweeft.

Zie je tennis vooral als hobby, dan kun je beter voor een complete tennissensor gaan.